NBS: Banke i finansijske institucije do 15. juna moraju dostaviti spisak klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Banke i finansijske institucije do 15. juna moraju dostaviti spisak klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva

Banke i finansijske institucije do 15. juna moraju da dostave Narodnoj banci Srbije (NBS) popis klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva.

Ime svakog ko šalje novac iz Srbije i svakog kome novac stiže naći će se u jedinstvenom registru korisnika novčane doznake, pišu “Večernje novosti”. Cilj je, kako navode u NBS-u, da se spreče finansijske zluopotrebe.

Uvođenje registra predviđeno je Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te je u skladu sa tim NBS donela odluku o uslovima i načinu vođenja jedinstvenog registra.

Na spisku koji će voditi NBS naći će se uglavnom ljudi iz dijaspore, koji zarađen novac šalju familiji u Srbiji.

Tokom 2019. godine građani su iz inostranstva primili više od 2,5 milijardi evra na ime penzija, socijanih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona iz inostranstva. Do 15. aprila banke moraju da pripreme tehničke uslove za formiranje registra.

Tags
Back to top button