ECB želi da čuje mišljenje građana o monetarnoj politici – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB želi da čuje mišljenje građana o monetarnoj politici

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da organizuje niz skupova širom evrozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Kristin Lagard uključila i povratne informacije građana.

Na prvom skupu koji će u sklopu kampanje “ECB sluša” biti održan 26. marta u gradskoj većnici u Briselu učestvovaće i Lagard, a ECB očekuje od centralnih banaka svih 19 članica evrozone da održe barem jedan takav događaj, uglavnom u prvoj polovini godine.

„Želimo da budemo otvoreni za mišljenja, očekivanja i bojazni javnosti”, rekla je šefica ECB-a.

Inicijativa signalizira značajnu promenu u stilu ECB-a pod dirigentskom palicom Lagardove, nekadašnje političarke koja je oduvek imala sluha za odnose s javnošću, a u novembru prošle godine preuzela je čelnu funkciju u ECB-u od Italijana Maria Draghija.

Nova strategija u odnosima s javnošću ujedno razotkriva nedoumice u ECB-u kada je u pitanju adekvatnost podataka o inflaciji koje je banka koristila kako bi opravdala na hiljade milijardi evra podsticaja evropskoj ekononomiji.

ECB je pokrenula opsežnu analizu nekonvencionalne monetarne politike u januaru, verovatno kako bi redefinisao ciljanu stopu inflacije, navodi Rojters.

Šest izvora iz centralne banke evrozone prošle nedelje je bilo jednoglasno u proceni da konsultacije s javnošću verovatno neće uticati na razmatranja u banci o izmeni definicije stabilnosti cena, trenutno iskazane ciljanom stopom inflacije od “nešto ispod dva odsto”.

Dodali su ipak da će zbog tih konsultacija ECB verovatno objaviti novu ciljanu stopu inflacije tek u drugoj polovini godine.

„Izgledalo bi poprilično loše kada bismo objavili važno saopštenje o analizi u junu jer bi to značilo da ne shvatamo ozbiljno povratne informacije”, rekao je jedan od izvora.

U ECB-u žele dokučiti zašto je percepcija inflacije među preduzećima i domaćinstvima tako visoka i zašto plate u evrozoni relativno sporo rastu.

„Predstavnici širokog spektra regionalnih i organizacija potrošača i socijalnih partnera imaće priliku da iznesu svoje stavove o merama ECB-a”, saopštila je u ponedeljak ECB, prenosi SEEbiz.

Funkcioneri ECB-a takođe će pokušati da objasne svoje aktivnosti jednostavnijim jezikom, u skladu s ličnim stilom Kristin Lagard.

Tags
Back to top button