Deset najbogatijih porodica imaju prihod jednak BDP-u tri najjače evropske ekonomije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Deset najbogatijih porodica imaju prihod jednak BDP-u tri najjače evropske ekonomije

Deset najbogatijih porodica ima šokantan kolektivni prihod od neverovatnih 3,4 triliona dolara, što odgovara bruto društvenom proizvodu Nemačke, Velike Britanije i Francuske zajedno.

Ovo je deset najbogatijih porodica na svetu:

Porodica Dima iz Francuske u čijem se vlasništvu nalazi brend Erme ima bogatstvo vredno 49,2 milijarde dolara. Prvi novac za porodicu Dima zaradio je pokojni Tijer Erme 1837. godine. U 21. veku ova marka prerasla je u globalni modni brend.

Na devetom mestu nalazi se porodica Brin iz Sjedinjenih Američkih Država. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 51,1 milijardu dolara. Sergej Brin je internetski tehnološki moćnik i suosnivač kompanija poput Gugla i Lerija.

Trenutno obavlja dužnost predsednika u matičnoj kompaniji Alfabet Ink. Brinovo bogatstvo deli njegovo dvoje dece. Nedavno se razveo od supruge Ane Vrojicicki, koja je takođe bogata, a procenjena vrednost njene imovine je 480 miliona dolara.

Bogatstvo porodice Ambani iz Indije procenjeno je na 52,3 milijarde dolara. Dirubhaj Ambani bio je suosnivač kompanije Rilajens Industriz. Njegovo bogatstvo se deli ravnomerno između njegovih sinova koji su danas većinski deoničari kompanije.

Porodica Pejdž iz SAD ima bogatstvo koje je procenjeno na 52,4 milijarde dolara. Leri Pejdž je suosnivač Gugla, a sada je izvršni direktor kompanije Alfabet Ink. Svoje bogatstvo deli sa suprugom Lusindom Sautovort i njihovo dvoje dece.

Porodica Albreht iz Nemačke ima bogatstvo vredno 53,5 miliona dolara. Novac su zaradila dva brata – Karl i Teo Albreht koji su osnivači supermarketa Aldi. Lancima sada upravljaju njihova deca.

Na petom mestu nalazi se porodica Čakri iz Tajlanda. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 60 milijardi dolara. Čakrijevi poslednjih 237 godina vladaju na Tajlandu, a stanovništvo se prema njima odnosi s poštovanjem. Porodicu čine 22 monarha koji kontrolišu bogatstvo od 60 milijardi dolara.

Porodica Elison iz SAD je na četvrtom mestu. „Teški“ su čak 61,8 milijardi dolara. Leri Elison je suosnivač globalne korporacije Orakl.

Na trećem mestu je porodica Zakerberg iz SAD. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 63 milijarde dolara. Na čelu porodice je Mark Zakerberg, osnivač carstva. Svoje ogromno bogatstvo deli sa suprugom Prisilom Čen i dvema kćerkama. Nedavno je izjavio da će veliki deo bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe.

Porodica Slim iz Meksika ima bogatstvo vredno 64,9 milijardi dolara. Oni su bili najbogatiji na svetu u periodu između 2010. i 2013. godine. Bogatstvo su stekli s kompanijom Grupo Karso.

Porodica Mars iz SAD na prvom je mestu najbogatijih porodica na svetu. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 70,8 milijardi dolara. Vlasnici su kompanije Mars.

Izvor: Klix / BizLife

Tags
Back to top button