Svetske berze duboko u crvenom zbog koronavirusa: Investitori kupovali zlato kao utočište za kapital – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Svetske berze duboko u crvenom zbog koronavirusa: Investitori kupovali zlato kao utočište za kapital

Na svetskim berzama cene akcija su prošle nedelje oštro pale jer su investitore zabrinule vesti o širenju koronavirusa izvan Kine.

Naime, počeli su da se pojavljuju i konkretni podaci o posledicama te epidemije po ekonomije država i kompanije.

Na Volstritu je Dau Džons prošle nedelje oslabio 1,4 posto, na 28.992 poena, dok je S&P 500 skliznuo 1,3 posto, na 3.337 poena, a Nasdak 1,6 posto, na 9.576 bodova.

Polovinom nedelje su ti indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, ali u drugom delu sedmice su oštro pali jer su zaređale vesti o širenju koronavirusa izvan Kine. To je uznemirilo ulagače, uprkos vestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

Osim vesti o širenju virusa, investitori su pratili i ekonomske pokazatelje. Tako ih je uznemirio izveštaj o padu indeksa proizvodne aktivnosti u Japanu prethodnih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad za sedam godina, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije u trećoj po veličini svetskoj privredi. Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) izvestila je, pak, da bi gubici samo azijskih avio-kompanija ove godine mogli da dostignu gotovo 28 milijardi dolara. Uz to, kineske su vlasti objavile da se očekuje oštar pad izvoza i uvoza, a poslednji podaci ukazuju i na prve naznake slabosti u američkoj privredi, prenosi Index.hr.

Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa prodaju deonice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato. Cena unce zlata porasla je prošle nedelje oko četiri procenta, na 1.648 dolara, najviši nivo za sedam godina.

I na evropskim berzama su cene akcija prošle nedelje opale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 7.403 poena, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 posto, na 13.579, a pariski CAC 0,7 posto, na 6.029 poena.

Tags
Back to top button