Rusi preuzimaju primat na tržištu obojenih dijamanata – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rusi preuzimaju primat na tržištu obojenih dijamanata

Jedan od najvećih ruskih proizvođača dijamanata, Alrosa, preuzeće vođstvo na tržištu obojenih dijamanata uskoro, kada se zatvori australijski rudnik Argajl.

Naime, taj australijsku rudnik trenutno je najveći proizvođač te vrste dragog kamenja a njegovo zatvaranje predviđeno je za drugu polovinu ove godine jer je, nakon više od 30 godina eksploatacije, njegov dalji rad ekonomski neisplativ, prenosi “Raša tudej”.

Očekuje se da će njegovo zatvaranje imati uticaj na celu globalnu industriju dijamanata, kao i da će Rusija postati glavni snabdevač najdragocenijim draguljima.

“Nakon zatvaranja rudnika Argajl, postaćemo najveći proizvođač obojenih dijamanata na svetu i preuzeti vodeću poziciju na tržištu tih dragulja”, kazao je direktor Alrose Pavel Vinikin u intervjuu za agenciju Tas.

Objasnio je da njegova kompanija poseduje nekoliko proizvođača obojenih dijamanata, kao što su Severalmaz i Almazi Anabara, od kojih je potonji poznat po otkriću 14,83-karatnog ružičastog dijamanta po imenu “Duša ruže”, koji bi mogao postati najskuplji ruski dragulj, preneo je B92.

Tags
Back to top button