Komisija pokrenula postupke protiv Imleka i Apatinske pivare – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Komisija pokrenula postupke protiv Imleka i Apatinske pivare

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupke protiv AD Imlek, Apatinske pivare i većeg broja trgovaca na malo zbog osnovane pretpostavke da su zaključivali ugovore kojim su utvrđivali minimalne cene u daljoj prodaji, i time povredili konkurenciju.

„Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupke ispitivanja povrede konkurencije protiv 23 tržišna učesnika“, navodi se u saopštenju Komisije.

Kako se navodi, postupci su pokrenuti nakon sprovedene sektorske analize tržišta trgovine na malo u prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom za period 2017-2018. godina i analize prikupljenih ugovora zaključenih između dobavljača pojedinih proizvoda i njihovih kupaca, prenosi Nova ekonomija.

Komisija sumnja da su lica protiv kojih je pokrenula postuapk sklopila restriktivne sporazume, koje zakon definiše kao sporazume između učesnika na tržištu koji imaju za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

Između ostalog, restriktivni sporazumi su oni kojima se „neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine“, navodi se u Zakonu o zaštiti konkurencije.

Restriktivni sporazumi su zabranjeni zakonom, osim u izuzetnim slučajevima, a odluku o tome mora da donese Komisija za zaštitu konkurencije.

Tags
Back to top button