Turska centralna banka ponovo snizila ključnu kamatnu stopu – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Turska centralna banka ponovo snizila ključnu kamatnu stopu

Turska centralna banka šesti put je u sedam meseci smanjila ključnu kamatnu stopu.

Radeći to, udovoljila je zahtevima predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da podstakne ekonomski rast olakšavanjem monetarne politike uprkos nedavnom porastu inflacije.

Centralna banka smanjila je svoju osnovnu stopu za 50 baznih bodova na 10,75 odsto, čime je produžila ciklus labavljenja koji je počeo u julu prošle godine.

Turska ekonomija oporavila se od recesije i valutne krize u 2018. godini i porasla 0,4 odsto u trećem tromesečju 2019. u odnosu na drugi kvartal. Erdogan je obećao da će vratiti ekonomiju visokom rastu snižavanjem kamatnih stopa centralne banke i instruiranjem banaka da se ponovo otvore za kreditiranje domaćinstava i preduzeća.

Predsednik je uveren da će ključna kamatna stopa ove godine pasti ispod 10 odsto, a godišnja inflacija se spustiti ispod 8,5 odsto.

“Uprkos smanjenju stope, devizni tečaj nije eksplodirao, inflacija nije naglo skočila, a tržišta nisu nervozna”, rekao je Erdogan u svom govoru.

Međutim, godišnja inflacija ponovno je porasla na iznos veći od 10 odsto, u januaru je porasla na 12 odsto.

Analitičari kažu da se agresivnim snižavanjem ključnih kamatnih stopa postavlja pitanje nezavisnosti centralne banke i dovodi realna kamatna stopa ispod nule, prenosi Indikator.ba.

Analitičari su dodali da bi takav razvoj događaja zahtevao prekid ciklusa kako bi se suzbio pritisak prodaje na tursku valutu, koja je vrlo osetljiva na geopolitičke napetosti.

Tags
Back to top button