Nemačka uvodi osnovnu penziju svima koji primaju manje od 1.250 EUR – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nemačka uvodi osnovnu penziju svima koji primaju manje od 1.250 EUR

Posle višemesečnih rasprava vladajuća koalicija u Nemačkoj je postigla sporazum o „osnovnoj penziji“. Dogovor predviđa isplatu dodatka na nisku penziju.

Šta je osnovna penzija?

Onaj ko je radio ili mu je kao radni staž uračunato podizanje dece ili negovateljska delatnost, u starosti bi trebalo da ima više od socijalne pomoći – to je cilj osnovne penzije. Ona bi trebalo da bude uvedena 1. Januara 2021. Od toga bi trebalo da profitira 1,3 miliona ljudi – pre svega građana sa mini-penzijama koji imaju dokaz o uplati penzionog doprinosa za vreme rada, odgoja dece ili nege svojih bližnjih. Dodatak bi trebalo da se postupno povećava – onaj ko je imao duži radi staž bi trebalo da ima veću osnovnu penziju. Puna visina se dostiže sa 35 godina radnog staža. Osnovu penziju bi trebalo da dobiju samo građani sa primanjima ispod određene granice.

Ko ima pravo?

Pun iznos će dobijati oni čija penzija iznosi maksimalno 1.250 evra (samohran) i 1.959 evra (bračni ili životni partneri). Oni čija su primanja iznad te granice dobijaće 60 odsto osnovne penzije i tako dalje – što su primanja veća, osnovna penzija će biti manja.

Kako se proverava ko ima pravo?

Vladajuća koalicija (CDU,CSU,SPD) hoće da izbegne da osnovnu penziju dobijaju oni koji imaju primanja iz drugih izvora. Tako će se proveravati da li neko ima primanja, na primer, od iznajmljivanja stana, ili dobija penziju ne samo od države već i od svog preduzeća. Pošto se podaci o takvim stvarima dobijaju tek po isteku jedne kalendarske godine, sa uplatom osnovne penzije će se čekati dok oni ne budu spremni, dakle, oni koji pretenduju na nju će, kada završe radni vek, morati najpre da se strpe godinu dana dok se ne donese konačna odluka o tome da li treba da je dobiju.

Koliko koštaju te mere?

Godine 2021. bi osnovna penzija trebalo da košta poreske obveznike 1,3 milijarde evra. Ona se dakle finansira porezom, a zasada je nejasno – kojim tačno. Govori se o finansiranju novim porezom na finansijske transakcije na berzi. Ali, razrađuju sei neki drugi predlozi, jer je veliko pitanje da li će taj porez biti uveden do 1. Januara 2021.

Kako se podnosi zahtev?

Ne mora da bude podnet – sve će se odvijati automatski, ali će pri tome službenici penzionog osiguranja imati pune ruke posla sa proverama svih izvora primanja penzionera. To podrazumeva i složene postupke provere primanja u inostranstvu a i čestu komunikaciju sa Centralnim uredom za porez i finansije.

Šta još sadrži novi paket zakona?

Oni koji su 33 godina uplaćivali novac u penzionu kasu a pri tome imali posebno male zarade, imaće neke olakšice. Osim toga, vodiće se i računa o usklađivanju osnovne penzije sa, recimo, državnom pomoći za plaćanje kirije – u Nemačkoj država novčano pomaže stanovanje za ljude sa niskim primanjima.

Izvor: DW / BizLife

Tags
Back to top button