Azijske berze u padu, dolar nastavio da jača – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijske berze u padu, dolar nastavio da jača

Na većini azijskih berzi u četvrtak su cene deonica pale jer su ulagače uznemirile vesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 odsto, dok su cene deonica u Australiji i Šangaju porasle 0,3, odnosno 0,7 odsto. No, u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale su između 0,5 i 0,8 odsto.

Unatoč jučerašnjem rastu cena deonica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, azijske su berze jutros pod pritiskom zbog vesti o novim slučajevima koronavirusa izvan Kine.

Objavljeno je da je umrlo dvoje putnika zaraženih tim virusom sa kruzera Diamond Princess, koji je u karantinu u Japanu.

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača u odnosu na korpu valuta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 99,69 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 99,42 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skočio s jučerašnjih 110,75 na 111,35 jena.

Premda se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, jen je pod pritiskom zbog bojazni o širenju koronavirusa u Japanu.

Američka je valuta ojačala i prema evru, pa je cena evra skliznula na 1,0795 dolara, blizu najnižeg nivoa od aprila 2017. godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0805 dolara.

Tags
Back to top button