Telekom bi uskoro mogao da se nađe na Beogradskoj berzi – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Telekom bi uskoro mogao da se nađe na Beogradskoj berzi

Izlazak jednog javnog preduzeća na berzu ojačao bi kvalitet hartija od vrednosti čime bi se privukla pažnja većih investitora, ocenjuje profesor Zoran Grubišić.

Većina javnih preduzeća, kaže Grubišić za Tanjug, mogla bi da budu kandidati za eventualni izlazak na berzu.

Povodom izjave ministra finansija Siniše Malog da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu, Grubišić smatra da bi sama takva odluka predstavljala značajnu vest jer, kako objašnjava, investitori biraju i vole da u svom portfoliju imaju kvalitetne hartije od vrednosti.

Velika javna preduzeća, kaže, ispunjavaju standarde za izlazak na Beogradsku berzu jer su, dodaje, dovoljno velika, dovoljno značajna kako u pogledu broja zaposlenih, tako i u pogledu godišnjih prihoda i vrednosti kapitala koji će biti ponuđen.

“Dakle, ne sumnjam da je to sve ispunjeno, stvar je više na odluci, na tajmingu kada i kako se otvoriti na Beogradskoj berzi”, rekao je Grubišić.

Ministar Mali je ranije danas rekao da tek treba da se razgovara i odluči koje bi javno preduzeće izašlo na berzu, a Grubišić procenjuje da bi to mogao da bude Telekom.

Dodaje da je odluka o izlasku bilo kog javnog preduzeća na berzu na državi kao većinskom vlasniku.

Takvoj odluci, kaže, mora da prethodi i urađen prospekt, zvaničan dokument koji obično radi neka investiciona banka koja priprema i zaokružuje sliku o kompaniji. Prospekt predstavlja, kako objašnjava Grubišić, zaštitu svih investitora koji bi ulagali u akcije te kompanije. Precizirao je da mora da se uradi prospekt, da se ponude sve informacije vezane za kompaniju i da se donose zvanična odluka na upravnom odboru kompanije.

Uz to, dodaje, potrebno je da javno preduzeće ispuni standarde Beogradske berze koji su vezani za više parametara, pri čemu je bitna veličina, odnosno tržišna vrednost kompanije, godišnji prihod, broj zaposlenih, profit, odnosno više važnih parametara koje investitori sagledavaju.

“Verujem da o kojoj god kompaniji da pričamo ona ispunjava te uslove, odnosno standarde koje je postavila Beogradska berza”, kaže Grubišić.

Tags
Back to top button