Šansa za jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Šansa za jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana

Za mnoga preduzeća iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) izvoz predstavlja jedan od načina da prošire svoje poslovanje. Kako bi se ostvario bolji učinak, neophodna je dobra priprema za ovaj značajan korak koji zahteva širok spektar veština, pa se kompanije često tim povodom za podršku obraćaju i matičnim privrednim komorama. 

Projekat pod nazivom „Povećanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadni Balkan 6”, koji u ime nemačke Vlade sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) – Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu, u fokus stavlja upravo ovu potrebu preduzeća. Kroz blisku saradnju privrednih komora zemalja regiona Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija, Srbija), članova Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6 (WB6 Chambers Investment Forum), razvijene su dve nove usluge za unapređenje izvoza koje su postale deo  portfolija ovih komora – jedna je Baza podataka distributera iz regiona i EU, a druga omogućava pristup alatu za analizu međunarodnog tržišta.

Baza distributera lokalnim kompanijama pruža informacije o regionalnim i evropskim distributerima, trgovcima na veliko i malo, uvoznicima i prerađivačima, što u velikoj meri olakšava potragu za potencijalnim partnerima u regionu i Evropskoj uniji. Privredne komore sada raspolažu objedinjenim informacijama koje mogu da ponude kompanijama zainteresovanim da započnu ili poboljšaju izvozne aktivnosti. 

Ovaj projekat je odlična platforma za stvaranje lanaca vrednosti iz sektora voća i povrća i njihovih prerađevina na području Zapadnog Balkana i Evropske unije. S obzirom na to da distribucija čini značajan deo lanca vrednosti prehrambenih proizvoda, ova usluga za dobavljače znači efikasan plasman robe na tržište, u dobrom stanju, prikladno upakovane i stavljene na pogodno mesto s kojeg potrošač može da kupi traženu namirnicu“, istakla je Ognjenka Lalović, direktorka sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Tags
Back to top button