Najveća evropska banka planira otpuštanje 35.000 radnika – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Najveća evropska banka planira otpuštanje 35.000 radnika

Najveća evropska banka, britanski HSBC, planira da otpusti 35.000 radnika u najvećem planu reorganizacije pod Markom Takerom, kako bi se napravila ušteda od 7,3 milijarde dolara.

Zajmodavac u Londonu smanjuje troškove za 4,5 milijardi dolara jedinicama koje su postigle loše rezultate u Americi i Evropi.

„Delovi našeg poslovanja ne daju prihvatljive prinose, stoga radimo na novom planu za povećanje prinosa za investitore”, rekao je privremeni šef Noel Kuin.

Planirano smanjenje radne snage dovešće do smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto, odnosno pad sa 235.000 na 200.000 radnika.

Umesto toga, podsticaće investicije u Aziji, odakle banka ima većinu svog profita, čak iako postoje rizici zbog protesta u Hong Kongu i epidemije koronavirusa.

Osvežena strategija je ključna za Takera kada je pitanju transformacija HSBC-a.

Banka je upozorila da će epidemija koronavirusa i ekonomski poremećaji u Hong Kongu uticati na njene performanse u 2020. godini.

Akcije HSBC-a pale su čak 3,2 odsto nakon što su obustavili otkup akcija za 2020. i 2021. godinu, kada će se dogoditi najveći deo rekonstrukcije.

Analitičari su prognozirali da će HSBC prijaviti prilagođeni profit od 21,8 milijardi dolara.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button