Emitovana dvanaestogodišnja dinarska obveznica – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Emitovana dvanaestogodišnja dinarska obveznica

Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala. Mali je rekao i da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu.

“Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo”, naveo je Mali na okruglom posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Ističući da je Srbija danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice, dodao je još nema rezultate kada je u pitanju prinos.

“Na našu ponudu od sedam milijardi dinara prijavljena tražnja je 73,5 milijardi dinara. Dakle, 10 puta više”, rekao je Mali.

Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra.

“Ovo vam dovoljno govori koliko se poverenje vratilo u naše finansijsko tržište, u naše finansije i ekonomsku politiku koju sprovodimo”, rekao je Mali i ocenio da nam finansije u poslednjih 10 godina nikad nisu bile bolje.

Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji i napominjući bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

“Hoćemo rast od šest i sedam odsto”, rekao je Mali i poručio da postizanju tog cilja, pored već odličnih rezultata u oblasti ekonomije, dodatni podstrek može da pruži razvoj tržišta kapitala.

Za tržište kapitala je rekao da ide uzlaznom putanjom, da je kreditni rejting Srbije napredovao u poslednje dve i po godine, i da nastojimo da dobijemo investicioni rejting do kraja godine.

Očekuje do oktobra i ugovor sa Juroklir bankom, za koji kaže da je još jedan ogroman podsticaj daljoj promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

Kičmu daljeg razvoja vidi u javnim investicijama, i to kroz projekat “Srbija 2025” za koji je Vlada Srbije spremna da obezbedi 14 milijardi evra kako bi se domaća ekonomija dodatno “pogurala” napred.

Najavio je da će država da nastavi sa poreskim rasterećenjem privrede i poručio da se sva ušteđena sredstva vraćaju u investicije a deo i na povećanje plata i penzija.

“Sa Svetskom bankom napravili smo novu agendu rasta. Oni smatraju da možemo da rastemo po stopi od sedam odsto u narednom periodu. Mi smo saglasni s tim. Ne možemo da rastemo ako nemamo jasno definisano i stabilno tržište kapitala koje daje mogućnost i nama i kompanijama da se povoljno zadužuju i investiraju u svoje projekte”, rekao je ministar.

Pozvao je učesnike okruglog stola, među kojima su bili predstavnici NBS, Beogradske berze i organizacija iz sektora tržišta kapitala, da se posvete poslu kako bi se za nekoliko meseci izašlo sa jasno definisanom strategijom i akcionim planom za razvoj tržišta kapitala.

Tags
Back to top button