Avio-kompanje zbog koronavirusa gube pet mlrd dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Avio-kompanje zbog koronavirusa gube pet mlrd dolara

Produžetak obustave letova za Kinu zbog epidemije koronavirusa može da sreže prihode globalnih avio-prevoznika do pet milijardi dolara u prvom tromesečju.

Najmanje 70 avio-kompanija otkazalo je sve medjunarodne letove za Kinu i iz nje, a još 50 drugih je smanjilo operacije u toj zemlji jer se epidemija i dalje širi, navodi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) u nedavnom izveštaju, a prenosi Raša tudej.

Tako su, umesto planiranog povećanja putničkih kapaciteta, kompanije zabeležile ogroman pad prometa putnika, koji se kreće od 16,4 do 19,6 miliona putnika u odnosu na njihove ranije projekcije, prenos Tanjug.

“Ove cifre odgovaraju potencijalnom smanjenju bruto operativnih prihoda avio-kompanije širom sveta u iznosu od četiri do pet milijardi dolara”, saopštila je agencija sa sedištem u Montrealu.

Dodaje se da bi Covid-19, kako glasi novi naziv za koronavirus, mogao da nanese avio-industriji još veće štete nego teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji je vazduhoplovne prevoznike koštao 7,0 milijardi dolara u periodu 2002-2003, zbog velikog otkazanih letova.

Samo Japan može da izgubi 1,29 milijardi dolara prihoda od turizma zbog smanjenja broja kineskih putnika u avio-saobraćaju, predviđa ICAO. Veliku štetu će pretrpeti i Tajland, koji će verovatno izgubiti 1,15 milijardi dolara.

Vijetnamski nacionalni avio-prevoznik “Vijetnam erlajns” saopštio je u četvrtak da gubi do 10,8 miliona dolara nedeljno, a ranije ove nedelje, kompanija “El Al Izrael erlajns” je objavila da očekuje pad prihoda od 30 miliona dolara u prvom kvartalu i da se nada da će gubitke delimično nadoknaditi smanjenjem operativnih troškova, navod Tanjug.

S druge strane, ruska vlada je saopštila da je teško izračunati sve gubitke koje do sada imaju domaće avio-kompanije. Zamenik ruskog ministra za saobraćaj Aleksandar Jurčik izjavio je da domaći avio-prevoznici mogu da dobiju odštetu u ukupnom iznosu 1,6 milijardi rubalja (25,2 miliona dolara), ali da razgovori o tom pitanju još uvek traju.

 

Tags
Back to top button