Banke daju samo nekorišćene novčanice: Vrše dezinfekciju novca u opticaju – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Banke daju samo nekorišćene novčanice: Vrše dezinfekciju novca u opticaju

Kineske vlasti preduzimaju opsežne mere u okviru borbe protiv nove vrste koronavirusa (COVID-19), a jedna od njih je i dezinfekcija novčanica.

Prema pisanju kineskih medija, centralna banka Kine je saopštila da su počeli da vrše dezinfekciju novčanica koje su u prethodnom periodu bile u opticaju.

Dezinfekcija novčanica se vrši ultraljubičastim zracima i visokom temperaturom, a plan je da korišćene novčanice ostanu u kasama od sedam do 14 dana, prenosi agencija Anadolja.

Navodi se da banke klijentima mogu, u slučaju potrebe, davati samo novi i nekorišteni novac, dok će novčanice koje su “stavljene u karantin” biti ponovo puštene u opticaj nakon isteka perioda posmatranja.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je saopštila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.666.

Dosad je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 68.500 pacijenta, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je 2.009 slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom sveta.

Tags
Back to top button