Srbija od 2007. godine od EU dobila 2,8 milijardi evra bespovratno – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija od 2007. godine od EU dobila 2,8 milijardi evra bespovratno

Evropska unija je, kao najveći donator finansijske pomoći, obezbedila Srbiji od 2007. godine do sada 2,8 milijarde evra bespovratno.

Unija je ujedno i najveći zajmodavac i trgovinski partner Srbije. U Evropskoj komisiji su rekli i da kroz novi EU buyet za period od 2021. do 2027. godine Zapadni Balkan vide kao prioritet.

“Kada je u pitanju Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), EU je od 2007. godine do danas za Srbiju izdvojila 2,79 milijarde evra”, rekla je portparolka Komisije Ana Pisonero za Tanjug. – Istovremeno, Evropska investiciona banka je od 1999. godine bezbedila 5,5 milijardi evra povoljnih kredita.

Osim bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova namenjenih transformaciji i ispunjavanju uslova neophodnih za buduće članstvo u EU, Srbija je od 2009. godine kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan kao zajednički instrument Evropske komisije, finansijskih institucija i bilateralnih donatora dobila 210,2 miliona evra grantova.

„Najviše EU novca u Srbiji odlazi na podršku reformama u sektorima koji se bave demokratijom i upravljanjem, zaštitom životne sredine i energetikom, na poljoporivredni i ruralni razvoj zemlje, kao i na oblast vladavine prava, obrazovanje i transport”, navode u Evropskoj komisiji. Kao neke od značajnijih EU investicija u transportnu infrastrukturu u Srbiji navode se mostovi, kao što su Most slobode, „Gazela” i „Žeželjev” most, potom putevi i granični prelazi.

EU investicije se mogu naći u oblasti prečišćavnja vazduha i voda u Srbiji, odlaganja čvrstog otpada (Subotica, Sremska Mitrovica, Užice), medicinskoj opremi, kao i finasiranju programa za studente Erazmus i reformi javne administracije.

U Briselu navode da je samo u 2018. godini trgovinska razmena EU i Srbije iznosila 24 milijarde evra, a da je u istom periodu u Srbiju iz EU stiglo više od dve milijarde direktnih investicija.

“Nastavićemo podršku kandidataima i potencijalnim kandidatima za EU članstvo na njihovom putu ispunjavanja pristupnih kriterijuma kroz duboke i sveobuhvatne reforme. Konačna suma za Instrument pretpristupne pomoći za naredni višegodišnji period biće rezultat pregovora zemalja članica i Evropskog parlamenta. U cilju postizanja zajedničke pozicije, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je sazvao i specijalni samit 20. februara”, kaže Ana Pisonero.

U Evropskoj komisiji već su najavili da će se u pripremi za samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu predstaviti i novi razvojno-investicioni plan za Zapadni Balkan, čiji su ciljevi veće angažovanje i investicije i prevazilaženje ekonomskih razlika koje postoje između EU i regiona.

Od 2014. do 2020. godine za pomoć organizacijama civilnog društva u Srbiji EU je izdvojila 33 miliona evra.

Samo u 2014. godini kao humanitrana pomoć zbog razornih poplava, Srbiji je iz EU stiglo 162,2 miliona evra, kažu u Briselu. Delegacija EU u Srbiji navodi da Srbija u celom regionu Zapanog Balkana dobija najviše EU novca iz IPA fondova.

Dodaje se da su, osim oko 200 miliona evra iz EU fondova na godišnjem nivou, zemlje članice Unije od 2007. do 2016. godine Srbiji donirale više od pola milijarde evra, dok su investicije članica EU u Srbiji samo za period od 2014. do 2107. godine bile šest milijardi evra.

Kao najveći pojedinačni investitori u Srbiji navode se Nemačka, Švedska i Italija.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button