NBS: Kontinuirani rast broja transakcija realizovanih u Sistemu za instant plaćanja – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS: Kontinuirani rast broja transakcija realizovanih u Sistemu za instant plaćanja

U cilju stvaranja uslova za primenu inovativnih servisa u oblasti platnih usluga, Narodna banka Srbije uspostavila je Sistem za instant plaćanja koji omogućava gotovo trenutni prenos novca, bilo gde i bilo kad.

Sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije omogućava građanima i privredi da svoja plaćanja izvršavaju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Jedna od glavnih prednosti instant plaćanja u odnosu na druge bezgotovinske platne instrumente (npr. platne kartice) jeste to što su sredstva raspoloživa primaocu plaćanja u roku od svega nekoliko sekundi od iniciranja transakcije. Korišćenjem platnih instrumenata za instant plaćanja moguće je izvršiti plaćanje prema svim fizičkim i pravnim licima sa računom u bilo kojoj banci na teritoriji Republike Srbije, kao i prema državnim organima.

“U Sistemu za instant plaćanja Narodne banke Srbije, od početka njegovog rada, realizovano je preko 10 miliona plaćanja, čija ukupna vrednost iznosi 123,7 milijardi dinara. Nakon 15 meseci od početka rada Sistema za instant plaćanja, deset milionita transakcija izvršena je danas 14. februara 2020. godine u 10 časova, 45 minuta, i 55 sekundi. Sistem beleži kontinuirani rast broja, kao i ukupne vrednosti realizovanih plaćanja”, navode u NBS.

Broj realizovanih transakcija u poslednjem kvartalu 2019. godine znatno je povećan u odnosu na prva tri kvartala iste godine.

“Rast broja i vrednosti transakcija naročito je uočljiv u decembru 2019. godine i januaru 2020. godine, kada je ukupan broj realizovanih plaćanja prelazio broj od 1.500.000 transakcija mesečno, što pokazuje da građani i privreda sve više prepoznaju prednosti ovog sistema. Takođe ukazujemo na to da je mesec sa najvećim brojem plaćanja od početka rada sistema bio januar 2020. godine, sa rekordnih 1.536.783 plaćanja, iako je za ovaj period karakterističan manji broj plaćanja u odnosu na druge mesece u godini”, ističu u NBS.

Instant plaćanja se trenutno mogu izvršiti putem elektronskog i mobilnog bankarstva, kao i podnošenjem platnih naloga na šalterima pružalaca platnih usluga.

“Narodna banka Srbije u saradnji sa bankama sprovodi finalnu fazu implementacije instant plaćanja na prodajnim mestima (trenutno se sprovodi pilot produkcija) i očekuje se da će, kada banke u narednom periodu ovaj servis ponude svim svojim korisnicima, trend rasta broja plaćanja iniciranih putem Sistema za instant plaćanja biti dodatno intenziviran. Navedena statistika i analiza rada ukazuju da će Sistem za instant plaćanja dodatno doprineti razvoju tržišta bezogotovinskih plaćanja u zemlji”, zaključuju u NBS.

Tags
Back to top button