Mega-spajanje: Novi gigant zapošljava 12.000 ljudi – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Mega-spajanje: Novi gigant zapošljava 12.000 ljudi

Američke telekomunikacione kompanije, T-mobajl i Sprint dobile su, nakon nekoliko godina natezanja, zeleno svetlo za spajanje vredno 26 milijardi dolara.

Federalni sud u Njujorku je odobrio povezivanje dva giganta telekom industrije, što je odluka koja će dramatično promeniti američko bežično tržište, ocenjuje Si En En.

Sudija je pritom odbio tužbe koje je podnelo 13 američkih saveznih država kao i okrug Kolumbija, koji su nastojali da blokiraju spajanje, i tako omogućio sporazum koji će stvoriti trećeg najvećeg teleoperatera u SAD-u sa više od sto miliona korisnika, prenosi Tanjug.

Novim dogovorom će nastati tri pođednaka rivala u sektoru -“novi” T-nobajl, Verajzon i AT&T.

Prema odluci suda, Sprint više nije mogao samostalno da funkcioniše kao snažan nacionalni konkurent budući da je, uprkos četvrtoj poziciji na tržištu, ubrzano gubio korisnike i nije mogao da prati druge teleoperatere u 5G trci.

Bankrotiranjem Sprinta, koje je bilo izgledno, njegove usluge bi bile rasprodate svim trima kompanijama čime bi, smatra federalni sud, ojačala dominacija Verajzona i AT&T-a.

Na ovaj način, kako su objasnili, Sprint-T-Mobajl će imati oko 30 odsto tržišta i biti dostojan rival.

Pored toga, obe kompanije su prodale televiziji Diš netvork deo svojih usluga kako bi ona postala novi bežični pružalac usluga, što je bio uslov vlasničkog povezivanja i ujedinjenja poslova Sprinta i T-mobajla, koji je u većinskom vlasništvu Dojče telekoma.

Iz Sprinta i T-mobajla su poručili da će otvoriti 600 novih poslovnica i pet novih centara za korisničko iskustvo, čime će se stvoriti i novih 12.000 radnih mesta i to uglavnom u manjim mestima.

Nakon vesti o mega-spajanju, akcije Sprinta su skočile za neverovatnih 77 odsto, piše Vašington Post, dok su T-Mobajlove porasle za gotovo 12 odsto.

Finalizacija sporazuma se očekuje početkom aprila.

Tags
Back to top button