Azijska tržišta: Indeksi rastu, investitori se nadaju podsticajnim merama – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Azijska tržišta: Indeksi rastu, investitori se nadaju podsticajnim merama

Na azijskim su berzama cene deonica porasle, pa su na putu nedeljnih dobitaka, jer se ulagači nadaju podsticajnim merama u regiji kako bi se umanjile privredne štete od širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, pa je na putu nedeljnog dobitka od oko 1,9 posto.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cene deonica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 0,5 posto.

Azijska su se tržišta stabilizovala, nakon pada, jer novi podaci pokazuju da je broj umrlih i novozaraženih u Kini od koronavisrusa bio manji u odnosu na rekordni rast dan pre, prenosi SEEbiz.

Taj virus je odneo još 121 život, pa je ukupan broj umrlih od početka širenja zaraze dosegnuo 1.380. Broj novozaraženih porastao je, pak, za 5.090, na ukupno više od 63.800 ljudi.

U Japanu je, pak, zabeležena prva žrtva tog virusa, što je jedan od razloga pada Nikkei indeksa.

Podršku tržištima, međutim, pruža uverenje ulagača da će zemlje u regiji zadržati popustljivu monetarnu politiku kako bi se sprečile veće privredne štete.

Kineske vlasti već su smanjile ključne kamatne stope i ubrizgale u privredu milijarde dolara kako bi poboljšale likvidnost, a očekuju se i nove podsticajne mjere.

„Kina je već olabavila monetarnu politiku, a verojatno će uslediti i nove mere. Kompanije se počinju otvarati, premda s odlaganjem”, kaže Yukino Yamada, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema ostalim valutama, pa je dosegnuo novi najvišinivo u četiri meseca.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 99,13 bodova.

Cene su nafte, pak, porasle jer ulagači očekuju da će OPEC zbog slabosti potražnje smanjiti proizvodnju kako bi podržao cene ‘crnog zlata’.

Na američkom je tržištu cena barela ojačala 0,12 posto, na 51,48 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo na 56,30 dolara.

Od početka nedelje cene su nafte porasle oko 2 posto.

Tags
Back to top button