Erste banka kreditno podržala 98 startapova i četiri organizacije civilnog društva – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostSLIDERSVE VESTI

Erste banka kreditno podržala 98 startapova i četiri organizacije civilnog društva

U svom novom 15. Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“, Erste banka predstavila je uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2022. godine.

U godinama kada nefinansijsko izveštavanje dobija sve veći značaj u smislu transparentnosti poslovanja, otvorene dvosmerne komunikacije i javnog predstavljanja ostvarenih rezultata, Erste banka ističe da je jedna od prvih kompanija u Srbiji koja je ovu praksu uvela još pre deceniju i po, navode u saopštenju.

„Prateći najbolje prakse, Erste banka je od ove godine uspešno prešla na primenu novog GRI Univerzalnog standarda, globalno najrasprostranjenijeg standarda za nefinansijsko izveštavanje, a nizom aktivnosti u domenu društveno odgovornog poslovanja dala je doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a koji se odnose na smanjenje nejednakosti i siromaštva, kvalitetno obrazovanje, ekonomski rast i klimatske promene“, ističe se u saopštenju.

Ova banka u svom izveštaju navodi da se njeno poslovanje zasniva na principu da finansijske usluge treba da budu dostupne svima, bez obzira na poreklo, status, nacionalnost i imovinsku situaciju. Kroz online i offline radionice, kao i mentorsku podršku u okviru programa „Korak po korak“, na sveobuhvatan način je obezbeđena edukacija startap firmama, socijalnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i pojedincima u riziku od siromaštva, da steknu potrebna znanja i svoje biznise podignu na viši nivo. U nastojanju da dodatno podrži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, za koje veruje da ima veliki potencijal za naše društvo, Erste banka je tokom 2022. organizovala ciklus edukativnih radionica pod nazivom „Traže se: žene koje veruju u sebe“, namenjen preduzetnicama i svim ženama koje to žele da postanu.

„Erste banka je kompanija koja veruje, neguje i zaista živi politiku rodne ravnopravnosti. To potkrepljuju i brojke, jer se naš tim sastoji od 75 odsto zaposlenih žena. Takođe, žene čine 50 odsto našeg Izvršnog odbora i zauzimaju 42 odsto pozicija u najvišem menadžmentu. Ravnopravnosti smo posvećeni i šire od sopstvenog radnog okruženja“, ističe Sonja Konakov Svirčev, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje, diverzitet i inkluziju Erste banke.

Banka je i u 2022. godini realizovala programe namenjene malim i srednjim preduzećima kao podršku za nabavku nove opreme i mašina, uz niže kamatne stope i povoljnije uslove kredita. Dodatna olakšavajuća okolnost za korisnike ovih kredita su bespovratna sredstva u iznosu od 25 odsto koja predstavljaju subvenciju države. Samo u 2022. godini kroz program „Korak po korak“ banka je kreditno podržala 98 startapova i četiri organizacije civilnog društva u ukupnom volumenu od skoro 146 miliona dinara, a za startap klijente obezbedila preko 230 sati mentorske podrške, dvostruko više nego u godini pre toga.

U prethodne tri godine posebna pažnja je posvećena najmlađima i njihovom uvođenju u svet novca. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Erste Banka od školske 2021/22. godine realizuje projekat „Škola novca za osnovca“ kako bi učenici stekli i razvili znanja, veštine i stavove iz ove oblasti, koje će moći da primenjuju u donošenju dobrih finansijskih odluka. Do sada je u okviru projekta pripremljen plan i program nastave u osnovnim školama prema starosnim uzrastima iz oblasti finansijske pismenosti, organizovana je obuka prve grupe od 150 nastavnika, i sproveden pilot projekat u 80 škola iz cele Srbije, navodi se u saopštenju.

Kao zvanična banka projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Erste banka je pružila podršku programskim celinama „Heroine“ i „Kaleidoskop kulture“.

Tags
Back to top button