Evo za koju vrstu proizvoda je Srbija na petom mestu izvoznika u svetu, ispred SAD i UK zajedno – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo za koju vrstu proizvoda je Srbija na petom mestu izvoznika u svetu, ispred SAD i UK zajedno

U izvozu jedne vrste proizvoda Srbija je već godinama na čvrstom petom mestu u celom svetu. Verovali ili ne, u pitanju je izvoz četki i metli od prirodnih materijala.

Samo Kina, Meksiko, Indonezija i Šri Lanka imaju veću vrednost izvoza ovih proizvoda od naše zemlje. Indonezija je zamenila Italiju među prva četiri mesta, a Srbija je na stabilnom petom mestu i ni od jedne druge zemlje joj pozicija nije ugrožena.

Od 2012. do 2017. godine udeo Srbije u svetskom izvozu je smanjivan, sa 5,5% u 2011. na 4,1% u 2017, ali je zahvaljujući padu ukupne vrednosti (sa 145,8 na 121,3 miliona evra) i našem povećanju na rekordnih 6,6 miliona evra opet dostignut udeo od 5,5% svetskog izvoza. Uz maline je malo proizvoda gde se možemo pohvaliti da imamo udeo u svetskom izvozu veći od 5%.

“Vrednost izvoza kao malu ne treba potcenjivati. Ona je u potpunosti domaća novostvorena vrednost jer sadrži domaću sirovinu i trošak radne snage. Ako se i neki profit ostvari, dobro je. Ovo je novostvorena vrednost koja je uporediva sa nekom fabrikom koja izvozi proizvode za 150 miliona evra, ali su joj troškovi radne snage u Srbiji manji od vrednosti izvoza četki i metli. Radnici u takvoj fabrici žive od niske plate uz radne uslove koji nisu uporedivi sa porodičnom proizvodnjom četki i metli, ako se hoće i koliko se hoće”, kaže ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija za Bankar.rs.

Četke i metle su, naime, plasirane u 39 zemalja u 2018. godini, a najviše u Italiju i Nemačku. Sledi izvoz u Mađarsku, Hrvatsku, Švajcarsku i Francusku.

Izvoz iz Srbije je 3,6 puta veći od zbirne vrednosti zemalja koje nas okružuju i ovakvih lepih poređenja možemo napraviti koliko hoćemo.

“Na primer, iz Srbije se izvozi dvostruko više četki i metli nego iz Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva uzetih zajedno. Naši četkari i metlari vrede više od svih konkurenata iz džinovskih SAD”, konstatuje Zdravković.

(Bankar.rs)

Tags
Back to top button