Narodna banka Kine otvorila vrata kineskog tržišta za Mastarcard – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Narodna banka Kine otvorila vrata kineskog tržišta za Mastarcard

Mastercard je dobio odobrenje Narodne banke Kine (PBOC) da započne formalne pripreme za osnivanje domaće institucije za poravnanje bankovnih kartica u zemlji.

Ulazak stranih kartičnih shema na kinesko tržište plaćanja vredno 27 milijardi dolara bio je deo teške borbe tokom godina. Još u junu 2015. godine, Kina je ublažila ograničenja za prekomorske kompanije koje dobijaju dozvole osnivanjem jedinica ili kupovinom lokalne kompanije.

U to vreme Mastercard je osnovao zajedničko ulaganje u većinskom vlasništvu kompanije NUCC Information Technology (Beijing) Co., Ltd, u saradnji sa NetsUnion Clearing Corporation (NUCC).

Najnovije ublažavanje regulatornih prepreka deo je trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a, a koje obećava 90-dnevni ciklus odobrenja za aplikacije poput Visa, Mastercard i American Express.

Ajay Banga, predsednik i izvršni direktor kompanije Mastercard, kaže: “Kina je za nas vitalno tržište i ponovili smo svoju nepokolebljivu posvećenost pomaganju u sigurnije, inkluzivnije i nesmetanom ekoistemu plaćanja za kineske potrošače i kompanije. Ostajemo fokusirani na saradnju sa kineskom vladom i lokalnim partnerima kako bi razvili celokupnu infrastrukturu za plaćanje”.

Mastercard ima jednogodišnji period za postavljanje operacija i podnošenje zahteva Narodnoj banci Kine radi službenog odobrenja za početak aktivnosti kliringa domaćih bankovnih kartica.

Sheme američkih kartica suočavaju se s uzaludnom borbom za pobedu nad kineskim potrošačima i trgovcima.
Zemlja trenutno ima više od osam milijardi kartica u opticaju i jaku scenu mobilnog plaćanja kojom dominiraju domaći tehnološki divovi Alibaba i TenCent, a oba su prošle godine lansirala verzije svojih aplikacija za mobilno plaćanje za strane posetioce u Kini.

Tags
Back to top button