Još jedna avio-kompanija odlazi u istoriju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Još jedna avio-kompanija odlazi u istoriju

Akcionari italijanske avio-kompanije Er Itali, Alisarda i Katar ervejz su se složili da započnu proces likvidacije kompanije.

Potez sledi neuspešne dogovore oko nastavka finansiranja kompanije koja pravi rekordne gubitke.

Katar ervejz, kao manjinski vlasnik kompanije, sa 49 odsto akcija, se oglasio odmah nakon što je Er Itali izdao zvanično saopštenje. U izjavi za medije, Katar everjz je, sa žaljenjem potvrdio da je doneta odluka o prekidu rada kao i da su sa svoje strane uradili sve što je bilo potrebno i da su bili spremni da nastave sa ulaganjem u kompaniju, ali da je za njen opstanak potrebno da svi njeni vlasnici imaju istu želju, prenosi Aviatica.rs.

Prema zvaničnom saopštenju kompanije, prekid svih avio-operacija je planiran za 25. februar 2020. Svi letovi do tog dana će biti obavljeni prema aktuelnom redu letenja i putnici sa važećim kartama nemaju razloga za brigu, prenosi Aviatica.rs.

Oni putnici koji imaju karte za letove nakon pomenutog datuma, mogu da dobiju punu refundaciju ili da budu prebačeni na letove drugih avio-kompanija bez ikakve doplate.

Burna istorija kompanije koja postoji od 1963. trebalo je da uđe u mirnije vode dolaskom arapskog investitora. Katar ervejz je sa svojih 49 odsto vlasništva započeo velike promene od februara 2018. kada je ime kompanije iz Meridiana promenjeno u Er Itali, urađen je nov brending, stigli su novi avioni i počelo je širenje mreže linija.

Kompanija je, međutim 2018. završila sa gubitkom od 164 miliona evra što je tada činilo skoro 60 odsto ostvarenih prihoda. Prošle godine je gubitak bio još veći, pišu italijanski mediji, iako još zvanično nisu poznati rezultati za prošlu godinu.

Sedište kompanije je u Olbiji na ostrvu Sardinija. Okosnicu flote čine moderni Erbasovi avioni A330 koje je kompaniji obezbedio Katar Ervejz. Pet Boingovih aviona 737-700/800 trebalo je da bude povučeno iz flote i zamenjeno avionima 737 maks, ali je to prolongirano s obzirom da je taj avion prizemljen.

Tags
Back to top button