UniCredit banka potvrdila da ukida 6.000 radnih mesta u Italiji – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UniCredit banka potvrdila da ukida 6.000 radnih mesta u Italiji

Italijanska banka UniCredit potvrdila je da će u sledeće četiri godine u matičnoj Italiji ukinuti ukupno 6.000 radnih mesta.

Banka je objavila u decembru novi strateški plan za period do 2023. godine, koji predviđa, između ostalog, ukidanje 8.000 radnih mesta i zatvaranje 500 poslovnica.

Sindikati su tada procenili da će od toga 5.500 radnih mesta i 450 poslovnica biti ukinuto u Italiji.
U pismu sindikatima od 10. februara banka najavljuje da će prema novom planu u Italiji biti ukinuto 5.500 radnih mesta, te još 500 na osnovu plana iz 2019. godine, prenosi Indikator.ba.

Potvrđeno je i zatvaranje 450 poslovnica.

Banka je pod dirigentskom palicom izvršnog direktora Žana Pijera Mustiera sprovela opsežno restrukturiranje kako bi otklonila strahovanja ulagača da ima slabu kapitalnu osnovicu.

Kako bi poboljšao stanje, Mustier je smanjio troškove, prodao nenaplative kredite i smanjio imovinu. Pribavio je i 13 milijardi evra kapitala prodajom novih deonica.

Mustierov prvi poslovni plan “Transform 2019.” predviđao je ukidanje ukupno 14 hiljada radnih mesta, podseća Rojters.

Uprava u pismu napominje da se prihodovni trendovi nikada neće vratiti na nivoe iz razdoblja pre globalne finansijske krize, ukazujući na negativne kamatne stope i konkurenciju nebankovnih kompanija.

Ističe da su prisiljeni smanjivati troškove kako bi po konkurentnoj ceni pružali usluge klijentima koji se sve više okreću digitalnim kanalima.

Tags
Back to top button