Neke razvojne banke doprinose rastu prezaduženosti – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Neke razvojne banke doprinose rastu prezaduženosti

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas prozvao je razvojne banke zbog ishitrenog odobravanja pozajmica prezaduženim zemljama, rekavši da time doprinose pogoršanju ionako teške situacije s dugovima.

Malpas je u Vašingtonu, na forumu Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o dugovima, rekao u ponedeljak da Azijska razvojna banka, Afrička razvojna banka i Evropska banka za obnovu i razvoj doprinose problemima sa dugom, izveštava Rojters.

“Imamo situaciju da su druge međunarodne finansijske institucije i u nekoj meri finansijske institucije za razvoj u celini, i naravno zvanične agencije za kreditiranje izvoza, sklone da prebrzo daju pozajmice čime državama povećavaju problem dugova”, naveo je Malpas.

Dodao je da Azijska banka za razvoj “gura milijarde dolara“ u Pakistan čija je fiskalna situacija napregnuta, i da Afrička banka za razvoj čini to isto u Nigeriji i Južnoj Africi.

Azijska razvojna banka sa sedištem u Manili odobrila je u decembru Pakistanu zajmove u iznosu od 1,3 milijarde dolara, od čega milijardu dolara za budžetsku podršku radi jačanja javnih finansija zemlje i 300 miliona dolara za pomoć reformi energetskog sektora zemlje.

Zajmovi su odobreni iako je ta zemlja opterećena milijardama dolara duga prema Kini za infrastrukturne projekte “Pojas i Put”, što je bio povod da se Pakistan obrati MMF-u za kreditni aranžman od 6,0 milijardi dolara 2019. godine, napominje Rojters.

Malpas je ocenio da mora da postoji veća koordinacija između međunarodnih finansijskih institucija radi usklađivanja kreditiranja i očuvanja visokih standarda transparentnosti.

“Tako imamo vrlo realan problem od samih međunarodnih finansijskih institucija koje nagomilavaju teret duga, a tu je onda i pritisak, mislim na MMF, da to reši i sagleda u najboljem interesu za zemlju”, rekao je on.

Takođe je primetio da nova Azijska infrastrukturna investiciona banka, koju vodi Peking, ne pravi probleme kao neki tradicionalniji kreditori razvoja, jer nastoji da razvije standarde za odobravanje zajmova koji su jednaki standardima Svetske banke.

Mada se Kina često optužuje da nagomilava dug nekih ekonomija u razvoju zajmovima za “Pojas i Put”, Malpas je rekao da ta zemlja traži načine kako da svoje ugovore o dugu uskladi sa međunarodnim normama.

Jedan od načina da se to postigne je poboljšanje transparentnosti u ugovorima o zajmovima, eliminisanje klauzula o neobjavljivanju, kojima se skrivaju založna prava i potencijalne obaveze koje bi mogle da sputaju ekonomski rast.

Malpas je kao primer naveo založna prava na naftne prihode Angole vezanim za dug prema Kini, a koja su bila skrivena klauzulom o neobjavljivanju podataka u sporazumima, što odgovara političarima i ugovaračima.

“Neka narod u zemlji vidi kakvi su uslovi zajma na koje se njihova vlada obavezuje”, zaključio je Malpas, a prenosi Rojters.

Izvor:RTV

Tags
Back to top button