Erste Asset Management u Hrvatskoj upravlja sa preko milijardu evra imovine – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste Asset Management u Hrvatskoj upravlja sa preko milijardu evra imovine

Erste Asset Management je na dan 7. januar 2020. premašio milijardu evra imovine pod upravljanjem u Hrvatskoj.

Tako je sa ukupno 7.501.257.330,21 kunom, uključujući i uslugu upravljanja privatnim portfolijima, postao prvo društvo za upravljanje fondovima u Hrvatskoj koje je od 2007. godine postiglo taj rezultat. Od ukupne imovine, 5,19 milijardi kuna nalazi se u UCITS fondovima, 1,6 milijardi u alternativnim fondovima te 707 miliona kuna u individualnim portfolijima.

Najveći deo imovine odnosi se na fond Erste Adriatic Bond, čija je imovina na dan 7. januar 2020. dostigla iznos od više od 3,6 milijardi kuna, čime je već duže vreme najveći fond u Hrvatskoj.

“Prošla godina premašila je naša očekivanja, čemu je znatan doprinos dalo poboljšanje makroekonomske situacije i uopšte povratak optimizma među građanima i kompanijama te kamatna stopa na depozite, koja se nalazi na istorijsko niskim nivoima, pa štediše traže alternativu. S obzirom na povoljne uticaje monetarne politike, fiskalne stimuluse i pozitivan sentiment na tržištu, očekujemo sličan nastavak trenda razvoja tržišta investicionih fondova i u 2020. Ovu godinu vidim kao pozitivnu kad je reč o industriji fondova, najpre zbog poboljšanja ulagačke klime te smatram da će Hrvatska, i za građanstvo i za institucionalne klijente, u ovoj godini biti dosta dobar izbor za ulaganje”, kaže Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Asset Managementa.

Erste Asset Management vodeće je društvo za upravljanje fondovima i individualnim portfolijima u srednjoj i istočnoj Evropi, koje u Hrvatskoj upravlja sa ukupno osam otvorenih investicionih fondova, dva alternativna investiciona fonda te individualnim privatnim portfolijima.

Izvor: Privredni.hr

Tags
Back to top button