Unika kupuje poslove AXA grupe u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj za oko milijardu evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEOSIGURANJESVE VESTI

Unika kupuje poslove AXA grupe u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj za oko milijardu evra

Unika grupa kupuje kompanije francuske AXA grupe na rastućim tržištima Poljske Češke i Slovačke, saopšteno je iz te grupacije.

Akvizicija vredna blizu milijardu evra doneće pet miliona novih klijenata, 2.100 zaposlenih i 800 miliona evra dodatne premije, navodi se u saopštenju.

Predmet akvizicije su kompanije za životno i neživotno osiguranje, investicione kompanije, penzioni fondovi i uslužne kompanije AXA grupe u ove tri države.

Kao trenutni broj sedam u Centralnoistočnoj Evropi, Unika posluje na 15 tržišta gde pruža sve vrste osiguranja, saopšteno je.

Unika skoro 20 godina posluje na poljskom, češkom i slovačkom tržištu. Ekonomija u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj je u poslednjih nekoliko godina dobro napredovala.

Unika je trenutno deseta po veličini kompanija na tržištu u Poljskoj sa 1,5 miliona klijenata, šesta po veličini u Češkoj sa 800.000 klijenata i četvrta u Slovačkoj sa 500.000 klijenata.

Akvizicijom kompanija AXA grupe steći će novih 3,2 miliona klijenata u Poljskoj, 800.000 u Češkoj i 750.000 u Slovačkoj, čime će dospeti na petu poziciju u Poljskoj i Češkoj i četvrtu u Slovačkoj, dodaje se.

Završetak transakcije sada je predmet svih neophodnih regulatornih odobrenja.

Savetnik Unika grupe u navedenoj transakciji je HBSC, saopšteno je.

Tags
Back to top button