Stručnjak za energetiku: Cena nafte na osnovu slobodne procene, a ne tržišta – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Stručnjak za energetiku: Cena nafte na osnovu slobodne procene, a ne tržišta

Prema podacima od 31. jula, vozači u Srbiji plaćaju najskuplji dizel i benzin u poređenju sa državama regiona, a stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da se cena naftnih derivata u Srbiji, nažalost ne formira na osnovu tržišta nego neke slobodne procene.

Kapor za N1 objašnjava da se cena određuje na osnovu odluke Ministarstva rudarstva i energetike, na tu odluku utiče i Ministarstvo finansija i to je tako od februara 2022. godine.

„Ja ne vidim razlog da tržište ne odlučuje o ceni. Cene na svetskom tržistu su se stabilizovale, na relativno niskom nivou su u odnosu na period od pre nekoliko godina i ne vidim se da će one biti preterano veće u narednom periodu“, naveo je on.

Kako je naveo, ima mnogo faktora koji utiču na cene derivata.

„Mi jesmo zatvorena zemlja nemamo izlaz na mediteran tako da su transportni troškovi veći nego u drugim državama“, rekao je on i kao primer naveo Bugarsku i Rumuniju koje imaju izlaz na Crno more pa su i derivati značano jeftinijii.

U Srbiji postoji „korektivni faktor“ koji niko ne zna osim u resornom ministarstvu, kaže sagovornik N1.

„Oni po slobodnoj volji određuju kakav će da bude korektivni faktor. Akcize i poreska politika su kod nas na značano višem nivou u odnosu na druge države i to je značajan prihod za budžet Srbije“, istakao je Kapor.

Kaže da ne vidi razlog zbog čega bi se država mešala u određivanje cene nafte.

„Problem je što imamo dominantnog igrača na tržištu što je rezultat predaje Nis naftagasa u ruke Kremlju. Mi imamo vrlo kvalitetnu naftu Velebit koja se proizvodi u našoj zemlji koja bi pokrila oko 20 procenata naših domaćih potreba. Cene se ne koriguju iako imamo neke značajne promene na svetskom tržištu, lokalnom, regionalnom“, rekao je on.

Kako je naveo, do pre nekoliko meseci Srbija je bila u prilici da uvozi rusku naftu koja je bila i još uvek je značano jeftinija od ostalih, pa je cena bila slična.

„Dakle neko je uzimao profit nauštrb građana, cena se ne formira na osnovu tržišta nego na osnovu neke slobodne procene, a zašto je tako to treba pitati ministarstvo“, naglašava.

N1

Tags
Back to top button