OTP Grupa se sprema za novu veliku akviziciju na bankarskom tržištu Centralne i Istočne Evrope – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

OTP Grupa se sprema za novu veliku akviziciju na bankarskom tržištu Centralne i Istočne Evrope

OTP Grupa radi na najmanje jednoj velikoj akviziciji i planira ulazak na novo tržište, rekao je Rojtersu izvršni direktor OTP, Sandor Čanji.

OTP je poslednjih godina kupila nekoliko banaka na Balkanu i iako je njegova imovina i dalje skromna, od oko 50 milijardi evra, mađarska banka je među najprofitabilnijim bankama u Evropi, sa neto dobiti većom od milijardu evra.

„Naša mogućnost kupovine se proširila. Pitanje je kako to najbolje iskoristiti”, rekao je Sandor Čanji za Rojters.

„Profit nam omogućava da razmišljamo u velikoj meri. Naša oblast interesovanja uključuje banke za koje smo nekada imali nedovoljnu zaradu da o njima razmišljamo “, dodao je Čanji.

OTP trenutno raspolaže novčanim rezervama od 6,6 milijardi evra, što je pad od 7,8 milijardi evra na kraju 2018. i 8,3 milijarde evra u 2017. godini, nakon što je Grupa preuzela nekoliko banaka na Balkanu koje su pripadale francuskoj grupaciji Societe Generali.

Čanji nije otkrio koje je novo tržište koje OTP traži, rekavši samo da je “na istočnoj granici” Centralne i Istočne Evrope, ali da nije reč o Turskoj, gde lokalne banke još uvek prevazilaze mogućnosti OTP. Međutim, Čanji je naglasio da vidi potencijal rasta u Ukrajini, gde je OTP dobro pozicioniran, jer je odlučeno da Grupa ostane na ovom nestabilnom tržištu uprkos sukobu sa Rusijom, drugim ciljanim tržištem za OTP.

Prema informacijama koje trenutno kruže rumunskim medijima, OTP i Intesa su stigli do završne faze trke za preuzimanje Garanti banke Rumunija. Izvori u bankarskom okruženju tvrde da bi vrednost transakcije mogla preći 400 miliona evra.

OTP banka Rumunija, podružnica OTP Grupe, prisutna je na lokalnom tržištu već 15 godina i trenutno zauzima deveto mesto, prema imovini, u vrhu najvećih lokalnih banaka.

Tags
Back to top button