Mask nudi investitorima još jednu dobru poslovnu priliku – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Mask nudi investitorima još jednu dobru poslovnu priliku

Nakon Tesle, čija deonica pleni pažnju u poslednje vreme, Ilon Mask odlučio je da investitorima ponudi još jednu priliku – Starlink.

Kako saznaje Blumberg, SpaceX planira da izdvoji poslovanje sa satelitskim internetom u zasebnu kompaniju i s njom da napravi IPO (inicijalnu ponudu na berzi).

Kompanija Space Exploration Technologies je do sada lansirala više od 240 satelita u orbitu i planira do leta 2020. da poveže prve korisnike svoje globalne internet usluge. Najavila je to predsednica SpaceX-a Gvejn Šutvel na sastanku s potencijalnim investitorima koji je u četvrtak u Majamiju organizovao JPMorgan Chase.

“Trenutno, kao privatna kompanija, Starlink je poslovanje s kojim možemo ići napred i učiniti ga javnim društvom i to je baš tip poslovanja koji bi mogli izdvojiti”, kaže Šutvel, preneo je Blic.

Neki od glavnih konkurenata Starlinku su Intelsat Corporation s više od pola milijarde dolara prihoda i startap OneWeb kojeg podupire Softbank.

Investitori su u poslednje vreme pokazali veliki interes za SpaceX otkako je firma počela da radi komercijalne letove i sarađuje s američkom vojskom. Međutim, prostor za ulaganje u sam SpaceX Mask je do sada ograničio pa se izdvajanje Starlinka tumači kao prva veća investicijska prilika u njegovom svemirskom biznisu. Iako se o potencijalnoj tržišnoj vrednosti Starlinka još ne priča, ona SpaceX-a nedavno je procenjena na 33 milijarde dolara.

Tags
Back to top button