Mali: Razgovaraćemo sa MMF o rezultatima i reformi platnih razreda – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Razgovaraćemo sa MMF o rezultatima i reformi platnih razreda

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojima će se razovarati o rezultatima u 2019. godini, o predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave, i zaključio da građane Srbije “očekuje još dobrih vesti”.

Gostujući na televiziji Pink, Mali je podsetio da četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da je ušteđeno 12,8 milijardi dinara više nego što je potrošeno.

“Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka“, objasnio je Mali i dodao da pada i javni dug.

Ministar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra.

“Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete”, rekao je ministar.

On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri.

“Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće“, naveo je Mali.

Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom “Srbija 2025” i Programom ekonomskih politika (ERP).

On je istakao da će biti uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje.

“Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu”, ocenio je Mali.

Tags
Back to top button