Intesa Sanpaolo povećala prihode, Unicredit ostvario slabiju neto dobit u četvrtom kvartalu 2019. – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Intesa Sanpaolo povećala prihode, Unicredit ostvario slabiju neto dobit u četvrtom kvartalu 2019.

Italijanski bankarski div UniCredit u četvrtak je objavio da je 2019. godinu zaključio sa slabijom neto dobiti nakon gubitka u četvrtom tromesečju usled jednokratnih troškova i otpisa, dok je Intesa Sanpaolo banka izvestila o značajnom rastu prihoda zahvaljujući osetno većim prihodima od naknada i provizija i dobrim rezultatima u poslovanju sa osiguranjem i upravljanjem.

Unicreditovi ukupni prihodi u četvrtom tromesečju su dostigli 4,9 milijardi evra i bili su za 3,4 odsto veći u odnosu na godinu ranije, zahvaljujući višim prihodima od naknada i provizija i dobiti od trgovanja koji su nadoknadili pad neto kamatnih prihoda. Neto prihodi od naknada i provizija pritom su porasli 5,1 odsto, na 1,63 milijarde evra. Dobit od trgovanja iznosila je 464 miliona evra i više je nego udvostručena u odnosu na kraj 2018.

UniCredit je četvrti kvartal zaključio sa neto gubitkom od 835 miliona evra zbog ukupno 2,3 milijarde evra jednokratnih troškova i otpisa.

U celoj 2019. godini banka je ostvarila neto dobit od 3,4 milijarde evra, što je za 17,9 odsto manje u poređenju sa godinom ranije, pokazao je poslovni izveštaj. Ukupni prihodi u prošloj godini su iznosili 18,84 milijarde evra.

Intesa Sanpaolo izvestila je da su u poslednja tri prošlogodišnja meseca njeni operativni prihodi porasli 9,4 odsto, na 4,57 milijardi evra. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su gotovo osam odsto, na 2,17 milijardi evra. Neto kamatni prihodi zadržali su se na nivou istog razdoblja godine ranije i iznosili su 1,747 milijardi evra.

Banka je uspela da sačuva stabilnost kamatnih prihoda uprkos izazovima za bankarski sektor u okruženju negativnih kamatnih stopa i posledično slabijoj profitabilnosti, primećuje Rojters, prenosi Indikator.ba.

Neto dobit smanjena je 16 odsto, na 872 miliona evra.

Tags
Back to top button