Direktor Kredit Svis banke dao otkaz zbog špijunskog skandala – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Direktor Kredit Svis banke dao otkaz zbog špijunskog skandala

Glavni izvršni direktor Kredi Svisa, Tiđan Tijam, dao je otkaz.

Ovaj potez usledio je posle bitke za vlast u drugoj najvećoj švajcarskoj banci, koja se suočava sa pritiskom investitora zbog špijunskog skandala koji istražuju švajcarski regulatori, javlja Rojters.

Banka sa sedištem u Cirihu je saopštila da će Tijamova ostavka stupiti na snagu 14. februara i da će ga na toj funkciji zameniti Tomas Gotstajn, šef Kredit Svisa za poslove na domaćem tržištu.

Špijunska afera izbila je u septembru prošle godine, kada je otkriveno da su bivšeg šefa Kredi Svisa za upravljanje aktivama, Ikbala Kana, koji je prešao u konkuretsku banku UBS, pratili privatni detektivi da utvrde da li vrbuje kolege i klijente iz svoje bivše firme da pređu u UBS. Advokatska firma “Homburger”, koja je sprovela internu istragu u Kredit Svisu povodom ovog skandala, navela je u izveštaju da je našla “nula dokaza“ da je Tijam bio upoznat sa praćenjem bivšeg zaposlenog.

Tijam je takođe negirao da je znao bilo šta o praćenju bivšig kolega. Praćenje je, kako je utvrđeno, organizovao tadašnji glavni direktor za poslovne operacije Pjer-Olivije Buje, a kasnije su isplivali detalji da je bilo i dodatnih slučajeva špijuniranja.

Ova afera je pogoršala tenzije između Tijama i predsednika Uprave Ursa Rohnera. Iako je nekoliko glavnih akcionara ove nedelje obećalo podršku Tijamu, on je želeo da dobije i podršku uprave.

Uprava Kredit Svisa je, međutim, saopštila danas da podržava Rohnera koji treba da završi mandat u aprilu 2021. godine.

Švajcarska agencija za finansijsli nadzor FINMA povela je vlastitu istragu o špijuniranju u Kredit Svisu, nakon što je banka priznala da je prisluškivan i bivši šef za ljudske resurse Piter Gerke. FINMA želi da utvrdi eventualnu odgovornost Tijama i njegovih najviših menadžera i da li su propusti u upravljanju kontrolom doveli do toga da banka špijunira svoje bivše rukovodioce.

Akcije Kredit Svisa pale su jutarnjem trgovanju u 8:10 časova po GMT za 4,5 odsto.

Izvor: B92

Tags
Back to top button