Predsednica ECB: Korona virus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Predsednica ECB: Korona virus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta

Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, ocenila je da širenje novog kineskog korona virusa donosi „novu dozu neizvesnosti“ ekonomskom rastu.

Dok izgleda da pretnja američko-kineskog „trgovinskog rata“ popušta, „korona virus dodaje novu dozu neizvesnosti“, rekla je ona na jednoj konferenciji u Parizu.

Ta izjava označava promenu od prilično optimističnog tona ekonomskih izgleda evrozone koji je u januaru iznela Francuskinja posle poslednjeg sastanka ECB o monetarnoj politici.

Ipak, bivša direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokušala je da uveri u suprotno, tvrdeći da ECB želi da kamatne stope zadrži na niskom nivou i da nastavi da kupuje aktivu na tržištu što je „efikasan automatski stabilizator“ za podršku evrozoni.

Predsednik Federalnih rezervi SAD, Džerom Pauel, rekao je na istom skupu da već nedelju dana „pažljivo prati“ epidemiju povezanu s novim virusom.

Do danas je od te bolesti umrlo gotovo 500 ljudi i zarazilo se više od 24.000 u Kini i u još 20 zemalja.

„Očigledno će biti barem kratkoročnih posledica po proizvodnju u Kini“, rekao je Pauel koji očekuje da će to uticati na druge ekonomije.

Tags
Back to top button