Vrednost akvizicija pala za 16 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Vrednost akvizicija pala za 16 odsto

Vrednost spajanja i preuzimanja kompanija (M&A) na globalnom tržištu pala je u trećem kvartalu 2019. godine za 16 odsto na godišnjem nivou, na 729 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva, kompanije za obradu podataka.

To je najniži kvartalni obim transakcija od 2016. godine, koji je, kako je saopšteno, posledica rastuće ekonomske neizvesnosti koja je umanjila apetit kompanija za preuzimanje rizika.

“Obim M&A transakcija je izbledeo jer postoji zabrinutost od narastanja rizika na više mesta, kako na tržištima tako i drugde”, ocenio je Majkl Kar iz M&A odeljenja banke “Goldman Saks”, a prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države, gde privatna potrošnja jedva da je porasla tokom leta, dok su poslovne investicije ostale prigušene usled trgovinskih tenzija, bile su posebno pogođene.

Obim M&A ugovora u SAD je u trećem kvartalu, na godišnjem nivou, potonuo za 40 odsto na 246 milijardi dolara, što je najniži kvartalni nivo od 2014. godine, prenosi Tanjug.

Azija, koja je pogođena zabrinutošću za budućnost Hong Konga kao finansijskog središta nakon talasa višenedeljnih demonstracija, prošla je tek nešto bolje, budući da su aktivnosti vezane za M&A u tom regionu opale za 20 odsto na godišnjem nivou na 160 milijardi dolara, na najniži nivo od 2017. godine.

Jedina svetla tačka u trećem kvartalu bila je Evropa, gde je obim M&A transakcija dostigao 249 milijardi dolara, što je za 45 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Britanija, gde je neizvesnost oko Bregzita pretvorila kompanije u jeftinije ciljeve za preuzimanje, ostala je najveće evropsko tržište kada je reč o M&A, sa 6,4 odsto udela u globalnim M&A transakcijama i sklopljenim ugovorima u vrednosti od 177 milijardi dolara u dosadašnjem toku ove godine.

U studiji se takođe ocenjuje da je zabrinutost zbog usporavanja globalnog privrednog rasta, čija je stopa na najnižem nivo u 10 godina usled trgovinskog rata između SAD i Kine, ugrozila proces sklapanja ugovora.

Tags
Back to top button