U šest zemalja EU plate u proseku manje nego pre 10 godina – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

U šest zemalja EU plate u proseku manje nego pre 10 godina

U šest zemalja Evropske unije radnici su u prosjeku plaćeni manje nego pre deset godina, pokazali su rezultati istraživanja Instituta evropskih sindikata (ETUI).

Novi rezultati ETUI-a pokazali su da su prosečni paketi plata smanjili u Grčkoj za 15 odsto, potom na Kipru za sedam odsto. U razdoblju od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosečni paketi plata prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plaće, smanjili za pet odsto, u Španiji i Portugalu za po četiri odsto i u Italiji za dva odsto.

ETUI je saopštio kako su prosečni paketi plata u istom razdoblju gotovo stagnirali te porasli tek za 0,1 odsto u Finskoj te po 1,5 odsto u Belgiji i Holandiji.

„Radnici u šest zemalja EU u gorem su stanju nego pre 10 godina. Čelnici EU vole da pričaju o takozvanom oporavku, no za milione radnika u mnogim zemljama EU kriza nije gotova”, rekla je Ester Linč.

„EU mora učiniti mnogo više po pitanju povećanja plata i minimalnih plata te u podupiranju jačih kolektivnih ugovora u gotovo svim zemljama članicama EU”, zaključila je Linč.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button