Jačanje dolara na međunarodnim valutnim tržištima – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Jačanje dolara na međunarodnim valutnim tržištima

Dolar je na međunarodnim tržištima ojačao u odnosu na košaricu drugih najznačajnijih svetskih valuta, uz podršku jačanja deonica na azijskim tržištima i očekivanja da će kineske vlasti uspeti da ograniče širenje koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ojačao je 0,1 odsto u odnosu na zatvaranje berzi dan ranije, na 98,02 boda. Time je u plusu treći dan za redom i trenutno se kreće nadomak najviših nivoa u dva meseca od 98,19 bodova, koje je dostigao u jednom trenutku u prošlonedeljnom trgovanju.

Ponajviše je pritom ojačao prema norveškoj kruni, kojoj je izostala podrška od viših cena nafte. Norveška spada među značajne izvoznike nafte, podsjeća Rojters.

Evrom se prema poslednjim podacima trgovalo po 1,1032 dolara, što znači da je oslabio 0,13 odsto u odnosu na zatvaranje u utorak.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u neizvesnim vremenima, ojačao je prema dolaru za 0,2 odsto, na 109,30 jena za dolar, što pokazuju da su investitori zbog strahova u vezi širenja koronavirusa još uvek na oprezu. Time se donekle stabilizovao nakon većih gubitaka dan ranije.

Kineski juan na inostranim je tržištima oslabio 0,2 odsto prema dolaru, na oko sedam juana za dolar.

Tags
Back to top button