Krugman: Bitcoin je kult koji stalno privlači nove sledbenike – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Krugman: Bitcoin je kult koji stalno privlači nove sledbenike

Bitcoin nije pogodno sredstvo plaćanja i ima i druge ozbiljne nedostatke. Ipak, čak i dugogodišnji bitcoin skeptik, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman (Paul Krugman) više ne smatra da će kriptovalute nestati. Kako kaže „bitcoin je kvazireligijski kult koji neprestano privlači nove sledbenike“.

Prethodnih dana, kako su se dešavanja sa digitalnim valutama ustalasala, Krugman je, u inače uobičajnom komuniciranju sa javnosti, na svom Twitter nalogu napisao: „Bitcoin više ne možete nazivati novim, postoji od 2009. godine. Od tada još niko nije uspeo da smisli valjanu, legalnu upotrebu za njega“.

Krugman dodaje da ipak više neće tvrditi da je smrt bitcoina blizu.

„Svaki put kada se čini da će se to dogoditi, pojavi se nova grupa vernika. Možda je bolje gledati na njega kao na kult s beskonačnim šansama za preživljavanje. U pitanju nije pogodno sredstvo plaćanja, ne možete ga koristiti kao stabilno utočište za svoju imovinu i, sasvim sigurno, ne može biti ni obračunska jedinica. Njegova vrednost se zasniva na uverenju da je to tehnološki način zaštite od neizbežnog kraja novca, koji vlade mogu da potroše za nekoliko dana ili, možda, za nekoliko vekova. Po mom mišljenju, u pitanju je kombinacija slobodarskih gluposti i tehno ritmova“, zaključuje Krugman.

Ekonomista Pol Krugman dobio je Nobelovu nagradu 2008. godine, za svoje analize međunarodnih trgovinskih odnosa.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button