Danske banka nadmašila očekivanja neto dobiti u četvrtom tromesečju 2019. godine – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Danske banka nadmašila očekivanja neto dobiti u četvrtom tromesečju 2019. godine

Danske banka je saopštila da očekuje da će u 2020. godini ostvariti neto dobit između 8 i 10 milijardi danskih kruna (1,18-1,48 milijardi USD).

Izvršni direktor Kris Vogelzang rekao je da su rezultati očekivani, ali negativne kamatne stope, pritisak marže i povećani troškovi vezani za poštovanje propisa imaju “negativan efekat”.

„Sve u svemu, naš finansijski učinak ostaje pod pritiskom“, rekao je Vogelzang u izjavi.

Krajem prošle godine Danske banka je najavila da će plaćanje troškova i poštovanje zakona biti pod kontrolom do 2023. godine, istovremeno ciljajući na povrat akcionarskog kapitala od 9-10%. Očekuje da će ove godine taj broj biti između 5 i 6%.

Danske, najveća danska banka, priznala je u 2018. godini da su sumnjive isplate u ukupnom iznosu od 200 milijardi evra iz Rusije i sa drugih mesta tekle kroz njen ogranak u Estoniji, što je pokrenulo svetske istrage.

Analitičar Jiske banke, Anders Haulund Volesen, rekao je da su današnji rezultati “prilično neprihvatljivi”, ali je dodao da su troškovi veći od očekivanih.

„Nije baš dobro, kada banka razočara u toj oblasti u vremenima u kojima su troškovi sve“, rekao je Volesen.

Banka je prijavila neto dobit od 5,0 milijardi danskih kruna (738,5 miliona dolara) u četvrtom tromesečju 2019. godine, premašivši prognozu analitičara u prosjeku za 4,4 milijarde, pokazali su podaci Refinitiv Eikon-a.

Najviše očekivani rezultat banke, neto prihod od kamata, takođe je dostigao 12,6% iznad očekivanja analitičara u iznosu od 5,54 milijardi u četvrtom tromesečju.

U banci očekuju da će neto prihod od kamata biti manji 2020. godine, jer će pritisak marže i veći troškovi finansiranja nadoknaditi rast obima. Kreditiranje u 2019. godini poraslo je za 3%.

U saopštenju se navodi da će banka isplatiti dividendu od 8,5 kruna po akciji za 2019. godinu, što je iznad 7,29 kruna prognoziranih prema analitičarima, što bi odgovaralo 49% prijavljene neto dobiti.

 

Tags
Back to top button