Stvara se novi globalni igrač u platnim uslugama širom sveta – Bankar.rs
INOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Stvara se novi globalni igrač u platnim uslugama širom sveta

Worldline želi da preuzme francuskog partnera Ingenico za 7,8 milijardi evra, stvarajući evropsku centralu za plaćanja i četvrtog najvećeg igrača u platnim uslugama širom sveta.

Ovaj ugovor obeležava kontinuiranu konsolidaciju u platnom prometu, spajajući svetsku pamet u digitalnom plaćanju s tradicionalnim snagama Ingenica u trgovačkim terminalima i uslugama.

S oko 20.000 zaposlenih u 50 zemalja, kombinovana grupa nudiće usluge plaćanja za gotovo milion trgovaca i 1.200 finansijskih institucija. Dve kompanije zajedno imale su projektovani neto prihod u 2019. godini od 5,3 milijarde evra i operativnu zaradu od 1,2 milijarde evra.

Transakcija će ovim kompanijama pružiti mogućnosti u kontinentalnoj Evropi, spajajući snažni položaj Ingenica u Nemačkoj, nodrijskim zemljama i Francuskoj, s vodećim pozicijama Worldlinea u Beneluksu, Švajcarskoj i Austriji, te će pružiti proširenu geografsku pokrivenost pristupom tržištima u SAD-u, Latinske Amerike i Azija-Pacifika.

Worldline-ov tender za Ingenico sastoji se od 81% udela i 19% gotovinske transakcije, pri čemu se očekuje ušteda od oko 250 miliona evra do 2024. godine.

Ponuda podrazumeva premiju od oko 16% na trenutnu tržišnu kapitalizaciju kompanije Ingenico od oko 6,7 milijardi evra.

Ingenico je već neko vreme bio vruća meta kao što je prethodno bio u pregovorima s Natixisom, Edenredom i WorldPayom.

Međutim, nisu svi tržišni komentatori uvereni u prednosti Worldline-ove ponude, a analitičari Quest-a preporučuju da “ulagači, ako mogu, odlučiti se za gotovinu, prodati svoje deonice, tražiti veću cenu ili potražiti drugog potencijalnog kupca.

Tags
Back to top button