Sberbank: Rusi prvi put više plaćaju digitalno nego kešom – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Sberbank: Rusi prvi put više plaćaju digitalno nego kešom

Rusi su prvi put u četvrtom tromesečju prošle godine izvršili više plaćanja digitalno nego gotovinom, pokazala je analiza Sberbank.

Sberbank je objavila istraživanje kao deo svog projekta SberData, otkrivši da su Rusi tokom tromesečja napravili 50,4% ukupnih transakcija bezgotovinskim instrumentima, što je za 4,5 postotna boda više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Udaljavanje od gotovine nije ograničeno na velike gradove, broj regija u kojima je pređena kritična tačka povećan je sa 36% na 50%. Murmanska regija na severozapadu vodi sa 60% transakcija bez gotovine. U međuvremenu, Moskva i Sankt Peterburg zaostaju i zauzimaju 30. mesto i 19. mesto na lestvici ruskih bezgotovinskih gradova.

Ruska migracija na digitalno plaćanje delimično je podstaknuta stvaranjem nacionalne platne kartice koja želi osporiti prevlast Vise i MasterCarda.

Shema je izgrađena na zahtev predsednika Vladimira Putina kao odgovor na američke sankcije i sankcije EU 2014. godine, u kojima su MasterCard i Visa prekinuli usluge za nekoliko banaka u zemlju nakon aneksije Krima, piše Indikator.ba.

Tags
Back to top button