Da li je ograničavanje kreditiranja stanovništva ustavno? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Da li je ograničavanje kreditiranja stanovništva ustavno?

Nova ljubljanska banka (NLB) podnela je inicijativu za ocenu ustavnosti mera ograničenja kreditiranja stanovništva u Sloveniji. Reč je, prema banci, o radikalnom uticaju na kvalitet života slovenačkog stanovništva, te očekuju prioritetno rešavanje.

Nova Ljubljanska banka (NLB) procenjuje da su restriktivne mere koje je Banka Slovenije uvela 1. novembra prošle godine uvedene naglo i na radikalan način te da bi ih trebalo povući, a bilo kakve anomalije pojedinih učesnika na tržištu ne smeju se rešavati sistemskim merama, izveštava RTV Slovenije.

Glavni cilj mera bio je navodno smanjenje stope rasta dugoročnih i ciljanih potrošačkih zajmova domaćinstvima, pri čemu je došlo do radikalnog učinka sa praktično gotovo zaustavljanim rastom ukupnih kredita domaćinstvima.

U NLB-u su stoga odlučili na ustavnu inicijativu nakon intenzivnog praćenja kretanja u količini kreditiranja i broju kreditnih operacija.

Banka Slovenije uvela je mere praktično preko noći, čime je “preterano smanjila obim kredita i dostupnost kredita Slovencima unutar strogo regulisanog i kontrolisanog sistema poslovnih banaka i štedionica, dok je to dopušteno skupljim i za klijente rizičnim trećim ponuđačima”.

Prvog novembra Banka Slovenije je ograničila ročnost za potrošačke kredite na sedam godina, te odnos između godišnjeg troška servisiranja duga i godišnjeg neto primanja dužnika u potrošačkim i stambenim kreditima.

U novembru i decembru 2019. je, prema izveštajima, bilo gotovo dvostruko manje odobrenih potrošačkih i stambenih kredita nego u oktobru.

Tags
Back to top button