Britanija planira granične i carinske kontrole robe iz EU – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Britanija planira granične i carinske kontrole robe iz EU

Britanski premijer Boris Džonson planira da od naredne godine uvede carinske i granične kontrole za svu robu iz EU.

“Planiramo pune kontrole i provere robe iz EU, uključujući izvozne deklaracije, sigurnosne deklaracije, provere zdravlja životinja, kao i celokupne robe za supermarkete”, rekao je visoki izvor iz vlade, piše Dejli telegraf.

Izvor navodi da će kontrole biti uspostavljene od januara 2021. godine.

Prema prethodnim planovima vlade za Bregzit bez sporazuma, samo mali procenat robe podlegao bi kontroli, preneo je portal Klix.ba.

Britanija je u ponoć napustila EU sa privremenim trgovinskim sporazumom čime je otpočela period od 11 meseci tokom kojeg će premijer pokušati da isposluje sporazum o slobodnoj trgovini sličan onome koji postoji između Kanade i EU.

Britanski pregovarači se nadaju da bi pretnja oštrijim kontrolama, ukoliko se ne postigne sporazum, mogla ohrabriti EU da pristane na uslove Londona, piše list.

Bez sporazuma britanska roba biće podložna tarifama EU naredne godine. Ali čak i sa sporazumom dodatne provere i kontrole moguće su na obe strane, piše list.

Banka Engleske upozorila je prošle sedmice na štetu koja će se odraziti na trgovinu i privredni rast od naredne godine.

Portparolka Džonsonovog kabineta rekla je da su promene neizbežne.

“Mi napuštamo carinsku uniju i jedinstveno tržište. To znači da će kompanije morati da se pripreme za tu situaciju”, izjavila je.

Britanska trgovinska komora (BCC) saopštila je da vladi treba da bude prioritet nastavak slobodnog protoka robe nakon što se završi prelazni period, navodi Klix.ba.

Tags
Back to top button