Rad nedeljom stvar dogovora poslodavaca i radnika – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rad nedeljom stvar dogovora poslodavaca i radnika

Treba ostaviti poslodavcima i radnicima da se dogovore kako će organizovati rad, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom inicijative da se u trgovinama zabrani rad nedeljom.

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor. Taj dogovor o tome kako će se raditi, kaže ministar, treba da bude u interesu i poslodavaca i radnika, u smislu zarade i jednih i drugih, prenosi Tanjug.

Saglasan je, dodao je, s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji se protivi inicijativi za zabranu rada nedeljom i ocenio da bi uvođenjem te zabrane sami sebi napravili problem. Naveo je da zakon vrlo precizno kaže da je poslodavac dužan da obezbedi jedan dan u nedelji za odmor, a da sva kršenja prava mogu da se prijave Inspektoratu za rad.

U zakonu, dodaje ministar, piše i koliko traje radna nedelja i koliko može da bude prekovremenih sati mesečno.

Kako je naveo Đorđević, zakon omogućava, s jedne strane, i radnička prava, s druge strane, i da poslodavac koristi radnu snagu na najbolji mogući način, te da se on zalaže da se poslodavcima i radnicima ostavi da se sami dogovore kako će organizovati posao, navodi Tanjug.

Naveo je primer Mađarske i Hrvatske gde se pred Ustavnim sudom pokreće pitanje odluke o zabrani rada nedeljom, kao i primer Crne Gore koja je uvela zabranu rada nedeljom.

Ministar je najavio uskoro i radnu grupu za izmenu Zakona o radu, što će, navodi, biti prilika da se razgovara i o nekim novim pravima radnika. Naveo je da bi se odluka o zabrani rada nedeljom negativno odrazila na turizam koji beleži rast u Srbiji.

Predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković kaže da pitanje rada nedeljom ne treba izdvajati u toj meri i da ono treba da bude stvar kolektivnog ugovora koji važi za sve koji rade u trgovini, pa da se njime uspostavi koliko se plaća neko ko radi nedeljom i eventualno mreže dežurnih prodavnica.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da sindikat traži da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja “po pravilu dan odmora”, kako je po važećem zakonu. Naglasio je da zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada.

“Mi želimo da radimo”, rekao je Vuković i dodao da po zakonu radna nedelja po pravilu traje pet dana, da se sedmično radi po 40 časova, i ukazao na to da ne postoji regulisan rad nedeljom. Naveo je da je, po podacima sindikata, skoro jednoglasna podrška inicijativi o zabrani rada nedeljom i dodao da očekuje da će ta inicijativa S S S S veoma brzo biti na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta.

Vuković kaže da rast ekonomije i BDP-a treba i radnici da osete kroz više zarade i dodaje da su plate u trgovini 20 odsto niže od prosečnih zarada.

“Zamislite kako se neko oseća ko prima 36.000, 37.000 i 40.000 dinara, a spočitava mu se da neće da radi”, rekao je Vuković.

Tags
Back to top button