Greške ih skupo koštale: Fejsbuk izgubio 50 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Greške ih skupo koštale: Fejsbuk izgubio 50 milijardi dolara

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža nije se mogla pohvaliti baš najuspešnijom godinom, što se drastično odrazilo na njenu vrednost i položaj na tržištu.

Akcije Fejsbuka oslabile su u četvrtak osam odsto nakon što je kompanija u sredu objavila izveštaj o zaradi u četvrtom tromesečju 2019. godine.

Ovaj pad doveo je do pada tržišne vrednosti kompanije od čak 50 milijardi dolara i sada ona vredi manje od 600 milijardi dolara, piše NBC njuz.

Pad cene deonica usledio je nakon izveštaja o porastu troškova Fejsbuka od čak 51 odsto u 2019. godini u poređenju s 2018.

Troškovi su usko povezani s poboljšanjima privatnosti i sigurnosti korisnika na kojima ova društvena mreža radi otkad se suočila s javnim kritikama, prenosi portal Klix.ba.

Ovi podaci podudaraju se s padom u operativnoj profitnoj marži, s 45 posto u 2018. na 34 posto u 2019. godini.

Osim povećanih troškova u pomenutim oblastima, Fejsbuk radi i na promenama u vezi s reklamiranjem, što usporava njegov razvoj.

Iz kompanije kažu da poboljšanja privatnosti u softveru Eplovog ajfona Guglovog androida mogu negativno da utiču na targetiranje prilikom oglašavanja na najpopularnijoj društvenoj mreži.

Tags
Back to top button