Više od 120.000 nezaposlenih dobiće priliku da pronađe posao – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Više od 120.000 nezaposlenih dobiće priliku da pronađe posao

Više od 122.000 nezaposlenih osoba dobiće ove godine šansu za posao preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje, a u fokusu će biti podrška teže zapošljivim licima, rečeno je prilikom potpisivanja „Sporazuma o učinku za 2020” između NSZ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Zoran Đorđević rekao je da će ove godine biti nastavljena ulaganja u građane i da će još veća pažnja biti posvećena teže zapošljivim kategorijama da bi ove godine došli do posla.

“Za te namene preko NSZ planirano je 3,7 milijarde dinara, 550 miliona dinara obezbeđeno je za Fond za profesionalnu rehabilitaciju, iz IPA 2013. programa obezbeđeno 23,6 miliona dinara”, rekao je on.

Dodao je i da je novina prekvalifikacija u IT sferi, za šta je odvojeno 150 miliona dinara, a prekvalifikacije će biti sprovođene zajedno s UNDP-om.

On je rekao da će najmanje 7.400 osoba s invaliditetom dobiti šansu u 2020. godini.

“Verujem da će sve te mere dati dodatne rezultate i veću efikasnost kada je u pitanju zapošljavanje, a ako bude potrebno, svakako ćemo odvojiti još novca”, rekao je Đorđević i dodao:“Novost je obaveza NSZ da postigne veću efikasnost na terenu, da njihovi zaposleni izlaze na teren i u komunikaciji s poslodavcima ustanove šta su potrebe tržišta rada da bi se u skladu s tim obezbedila radna snaga kroz prekvalifikacije i dokvalifikacije.”

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da postoje jasni zadaci oko uključivanja teže zapošljivih lica u programe te službe.

“Kao i prošlu godinu, i ovu će obeležiti unapređenje kvaliteta radne snage, odnosno ulaganje u ljudski kapital, što znači da pre svega moramo da uključimo mlade ljude koji izlaze iz sistema obrazovanja u sve programe, stručne prakse i programa pripravnika”, rekao je Martinović.

Dodao je i da će onima koji ne poseduju potrebne kvalifikacije biti ponuđeno uključivanje u obuke i prekvalifikacije.

Osim teže zapošljivih kategorija, među kojima su nezaposleni stariji od 50 godina, nekvalifikovani, oni koji čekaju na posao duže od godinu i žene, pažnja će biti posvećena i mladima.

“Blizu 10.000 ljudi biće uključeno u programe obrazovanja i obuka, od toga više od polovina je za mlade ljude – kroz uključivanje u programe stručne prakse i pripravnika”, kazao je Martinović.

Kako je naveo, za te programe su povećani pojedinačni iznosi da bi bili primamljiviji i atraktivniji za mlade da ostanu da rade u svojoj zemlji.

Svi javni pozivi NSZ-a biće dostupni već sredinom februara, a najveći deo programa biće raspoloživ do kraja godine.

Kako se moglo čuti, očekuje se realizacija veća od 95 procenata, a u više od 90 odsto slučajeva korisnici će biti iz realnog i privatnog sektora.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button