Da li znate razliku između kreditnih i debitnih kartica? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Da li znate razliku između kreditnih i debitnih kartica?

Jedno od čestih pitanja kada su u pitanju lične finansije jeste: da li koristiti debitnu ili kreditnu karticu?

Da bismo na neki način otklonili dilemu, prvo ćemo da objasnimo koja je razlika između ova dva bankarska proizvoda.

  • Debitne kartice služe za plaćanje dobara ili usluga, a koriste se i za podizanje novca sa bankomata. U slučaju korišćenja debitnih kartica, novac se automatski skida sa vašeg tekućeg računa i da bi debitna kartica “radila”, morate da imate dovoljno novca na računu.

Ovde bi valjalo napomenuti da banke mogu da odobre i dozvoljeni minus, koji može da pokrije nedostatak sredstava pri plaćanju debitnom karticom. Ipak, sa dozvoljenim minusom treba biti oprezan, pošto je reč o najskupljem bankarskom proizvodu.

  • Što se tiče kreditne kartice, ona nije povezana sa vašim tekućim računom, već je reč o kartici koja se ponaša kao izvor zasebnih, tj. pozajmljenih sredstava od banke. Ova kartica vam omogućava da nešto kupite sada i da platite kasnije. Trošak kupovine se dodaje na vaš trošak za kreditnu karticu.

Kod kreditnih kartica obično imate opciju da platite račun u celosti do određenog datuma bez kamate. Takođe, često postoji i mogućnost da platite minimalni iznos svoje kupovine i da potom rasporedite isplate tokom određenog vremenskog perioda. Vodite računa da za drugu opciju morate da platite i kamatu.

Prednost debitne kartice jeste što vam omogućava da “elegantnije” vršite neko plaćanje. Kada kažemo elegantnije, mislimo na to da ne morate sa sobom da nosite keš, a vaš novac je bezbedniji, čak i ako, daleko bilo, izgubite novčanik ili vam ga neko ukrade.

Ipak, i sa debitnom karticom treba biti oprezan, a za nju važe standardne mere opreza za svaku karticu. Banci što pre treba da prijavite ukoliko primetite bilo kakve nelogičnosti u plaćanju vašom karticom ili ako primetite da vam je kartica nestala, prenosi Kamatica.

Tags
Back to top button