Pomirenje fintecha i banaka za novi oblik saradnje – Bankar.rs
FinTechINOVACIJESVE VESTI

Pomirenje fintecha i banaka za novi oblik saradnje

Dva sveta dugo su se neprijateljski gledala, ali novi oblik saradnje pojavljuje se između fintech-a i tradicionalnih igrača u finansijama.

Novi moderan sektor u fintechu koji privlači sve više ulagača je “Tech for fin” a sastoji se u predlaganju big data, tehnologija veštačke inteligencije ili cyber-sigurnosti kako bi se omogućilo finansijskim akterima (bankarima, osiguravateljima, upraviteljima imovine) da dobiju efikasnost i produktivnost.

Prikupljena sredstva su i dalje ograničena: 41 miliona evra u 2019. od ukupno 630 miliona u fintechu, prema studiji upravljačke kompanije NewAlpha i firme Exton Consulting. No broj operacija finansiranja porastao je za 80% u jednoj godini.

Start-up Dreamquark tako je prikupio 14 miliona prošle godine (s AG2R La Mondiale) kako bi se ubrzao razvoj rešenja za veštačku inteligenciju za banke i osiguravajuće kompanije. Njegova stručnost omogućuje savetnicima da bolje segmentiraju klijente, nudeći im prave proizvode u pravo vreme, da bolje upravljaju rizicima i bore se protiv prevara i pranja novca, prenosi Indikator.ba.

Model “tech for fin” ilustruje evoluciju odnosa s tradicionalnim igračima u sektoru. Startapi i bankari više se ne gledaju poput pasa. “Sve konstruktivnije su razmene između dva sveta, s preduzetnicima koji se fokusiraju na potrebe banaka i osiguravajućih društava, u područjima poput zelenih finansija ili regtecha”, objašnjava Lior Derhy, upravljački partner u New Alpha. To takođe prihvata i sektor, jer banke mogu biti prvi kupci fintech-a.

Oni takođe mogu videti velike mogućnosti ulaganja ili otkupa kad su određene tehnologije ili usluge ključne, o čemu svedoče višestruke akvizicije Arkéa poslednjih godina.

“Sve više fintech-a rotira svoj model. Više nisu usmereni direktno na opštu publiku jer mesta postaju preskupa. Stoga su prešli na B2B model pružajući rešenja finansijskim igračima”, kaže Laurent Nizri, osnivač Paris Fintech Foruma, koji svoja vrata otvara ovog utorka u Parizu. Tim kompanijama je teško prikupiti stotine miliona kao što to čine neobanke Revolut ili N26. Ali možda lakše zarađuju.

Za sada je najatraktivniji sektor po broju startapa i prikupljanju sredstava onaj koji se odnosi na plaćanja. Od ukupno 352 fintecha listirana u Francuskoj, više od 20% njih ima aktivnosti povezane s plaćanjem, prema New Alpha i Exton Consultingu.

Ne iznenađuje da ovi igrači (Wynd, Payfit, LemonWay …) predstavljaju više od trećine sredstava prikupljenih fintechom u Francuskoj u 2019. godini.

Tags
Back to top button