Oštar pad azijskih tržišta uzrokovan uticajem koronavirusa – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Oštar pad azijskih tržišta uzrokovan uticajem koronavirusa

Cena akcija na azijskim berzama u četvrtak su oštro pale, pri čemu je azijski MSCI indeks skliznuo šesti dan zaredom, što je posledica strahovanja ulagača od negativnog uticaja širenja koronavirusa na privrede. MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1,7 odsto, oslabivši šesti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo oko 2 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,3 i 2,2 procenta.

Azijske berze su pod pritiskom širenja koronavirusa u Kini i izvan te zemlje. Od tog virusa je u Kini dosad umrlo 170 ljudi, a zaraženo ih je više od 7.700, pri čemu su slučajevi zabeleženi u svim provincijama.

Kina preduzima niz mera za sprječavanje širenja zaraze, od karantina u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, ali ulagači su zabrinuti dok se procenjuje koliki bi mogao biti negativni uticaj na privredu.

Kineski mediji navode procene tamošnjih ekonomista da bi rast druge po veličini svetske privrede u prvom tromjesečju mogao usporiti na 5 procenata, pa i niže, sa otprilike 6 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine.

Analitičari J. P. Morgana smanjili su, pak, procene rasta kineske privrede u prvom ovogodišnjem tromesečju sa prethodnih 6,3 na 4,9 odsto, dok bi u celoj ovoj godini rast mogao iznositi 5,6 odsto.

“Iskustva sa SARS virusom iz 2003. godine pokazuju da bi šok mogao imati veliki uticaj na privrednu aktivnost, posebno ako se zbog straha smanji mobilnost ljudi. Prelivanje negativnog uticaja na ostatak sveta mogao bi biti puno veći nego u doba SARS epizode, s obzirom na to da je udeo kineske privrede znatno porastao”, pišu analitičari J. P. Morgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojevremeno SARS-a, najviše pogoditi turizam i poverenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Izvor: seebiz/blic

Tags
Back to top button