MMF: Italijanska ekonomija će i narednih godina rasti sportije od EU proseka – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

MMF: Italijanska ekonomija će i narednih godina rasti sportije od EU proseka

Italija će i idućih nekoliko godina beležiti najslabiji ekonomski rast u Evropskoj uniji, saopštio je u sredu Međunarodni monetarni fond (MMF) i preporučio vlastima te zemlje da iskoriste trenutno niske kamatne stope za smanjenje javnog duga.

Očekuje se da će treća najveća ekonomija evrozone ove godine porasti 0,5 odsto, a nakon toga za 0,6 do 0,7 odsto, procenio je MMF u redovnim godišnjim konsultacijama na temelju člana IV.

„Te su prognoze najlošije u EU i odražavaju slab potencijal rasta. Materijalizacija nepovoljnih šokova, poput eskalacije trgovinskih sukoba, usporavanja ekonomija ključnih trgovinskih partnera ili geopolitičkih događaja mogla bi dovesti i do mnogo slabijih izgleda”, upozoravaju u MMF-u.

Italija stagnira još od početka ovog stoljeća, a u EU je jedina zemlja, osim Grčke, čiji se bruto domaći proizvod (BDP) nije vratio na nivo iz razdoblja pre finansijske krize 2007. godine.

Prema MMF-u, italijanskom rastu pomoglo bi decentralizacija pregovora o platama, jačanje bankarskog sektora, smanjenje birokracije i ubrzanje pravosudnog sistema.

U MMF-u napominju i da bi bilo „izrazito preporučljivo iskoristiti trenutno niske kamatne stope” kako bi se preduzele mere za smanjenje velikog javnog duga Italije koji iznosi oko 135 odsto talijanskog BDP-a.

Tags
Back to top button